Espanya se la juga amb Catalunya com a teló de fons

La governabilitat d’Espanya depèn dels candidats dels quatre grans partits estatals

Per . Actualitzat el

La campanya electoral per a les eleccions generals del pròxim diumenge afronta la seva fase decisiva amb el PSOE de Pedro Sánchez com a clar favorit, però amb tots els partits amb el punt de mira posat en el votant indecís. Quan manquen pocs dies per als comicis hi ha un 20% de l’electorat que encara no ha decidit què farà. Això explica la participació dels candidats dels grans partits estatals en dos debats televisius en menys de 24 hores (un a TVE el passat dilluns en horari ‘prime time’ i un altre a Antena 3 aquest dimarts també a les 22 h), un fet que no s’havia produït mai en la democràcia espanyola i que evidencia fins a quin punt l’Estat es juga el seu futur polític en aquests comicis. I és que més enllà de les polítiques en qüestions cabdals com ara el treball, l’economia, l’habitatge, els impostos, la llei de la dependència o la corrupció, Espanya decideix el seu rumb democràtic dels pròxims quatre anys i, de retruc, la gestió que farà del cas català. Els comicis d’aquest diumenge 28-A, més enllà d’escollir president per a la pròxima legislatura, permetran conèixer quina és l’Espanya real després de l’1 d’octubre de 2017.

Pedro Sánchez (PSOE) s’enfronta a la seva particular revàlida aquest diumenge 28 d’abril. Després de 10 mesos al capdavant de l’executiu de l’Estat un cop expulsat Mariano Rajoy amb la recordada moció de censura, el líder socialista aspira guanyar-se la seva continuïtat a les urnes. De moment totes les enquestes el donen com a guanyador, però lluny d’assolir una majoria necessària per governar en solitari. L’aritmètica parlamentària l’obligarà a pactar amb altres formacions i, segons els sondejos publicats pels mitjans de comunicació, el líder socialista no ho tindrà gens fàcil per configurar govern sense posicionar-se sobre el procés català. Amb el judici per l’1-O encara en marxa i amb els partits de la dreta espanyola cada vegada més en contra d’una sortida consensuada al conflicte, Pedro Sánchez haurà de fer front a una decisió que ha pogut esquivar durant el seu interinatge a la Moncloa.

Governar té un preu
Obtenir el suport d’altres forces polítiques tindrà un cost que el líder del PSOE haurà de valorar molt detingudament abans de decidir-se. Per un costat, els partits nacionalistes de Catalunya recorden que el suport a la seva investidura exigirà un gest clar envers les aspiracions independentistes. De moment, però, ni ERC ni Junts per Catalunya s’han atrevit a posar el referèndum consensuat com a condició. L’excarceració dels polítics empresonats i el retorn a la normalitat de les institucions catalanes, amb Carles Puigdemont de nou a Catalunya, seria una possibilitat que ningú no comenta obertament. No obstant això, aquest escenari és improbable perquè difícilment PSOE i les formacions sobiranistes sumaran escons suficients per governar sense l’entrada d’alguna altra gran formació, com ara Podemos, l’únic partit estatal que obertament es posiciona a favor del diàleg i de la via del referèndum consensuat, això sí, a llarg termini. Tot apunta que el partit de Pablo Iglesias, però, serà un dels grans perdedors dels comicis i que no estarà en condicions de formar govern amb Sánchez. Un acord estable Podemos-PSOE necessitaria també el suport dels partits nacionalistes de Catalunya i/o el País Basc.

Segons els sondejos, el pacte aritmètic més segur és el del PSOE amb Ciudadanos, únic partit amb el qual es podria formar govern sense necessitat de més acords amb tercers. El posicionament de la formació d’Albert Rivera envers el procés català és però molt incòmode per al PSOE i sobretot per als seus companys del PSC, que difícilment podrien justificar un acord de govern que signifiqués tornar a instaurar l’article 155 a Catalunya i cap possibilitat d’indult per als polítics i els líders socials que estan sent processats al Tribunal Suprem després de més d’un any i mig de presó preventiva. Escoltant el discurs de Rivera i els seus durant la campanya electoral, un acord entre PSOE i Ciudadanos significaria la renúncia automàtica de Sánchez a abordar el tema català d’una manera diferent de la que va fer Mariano Rajoy.

El pacte del PSOE amb els líders del PP i/o Vox, que segons els sondejos entrarà amb força per primera vegada al Congrés, és parlar de ciència-ficció política i totalment descartable després del que va succeir a les eleccions andaluses, on el triple acord entre PP, Ciudadanos i Vox va posar fi a 40 anys de govern socialista a la comunitat.

El gir a la dreta
Precisament aquest és l’altre escenari que es podria produir després del 28-A. Cap enquesta, però, preveu un govern PP-Vox-Ciudadanos. La caiguda dels populars, que podrien perdre fins a la meitat de la seva representació parlamentària, impossibilitaria que les tres forces de dreta sumessin prou suports per configurar un govern amb majoria a la cambra espanyola.

Els sondejos, però, gairebé mai es corresponen amb la realitat de les urnes, motiu pel qual des de l’espectre socialista s’està fent una crida al seu votant perquè es mobilitzi aquest diumenge i no hi hagi sorpreses. I és que hi ha un 20% d’electorat indecís pocs dies abans de les eleccions, i això ho pot canviar tot.