La jornada del Dia Mundial del Treball Social va donar eines per assumir l’increment dels MENA

Per . Actualitzat el

Ple en la jornada sobre l’atenció als Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) del Dia Mundial del Treball Social organitzada a la URV. Amb uns 340 inscrits, més altres assitents, l’Aula Magna del Campus Catalunya va quedar petita davant l’interès que va despertar la jornada dins del món acadèmic però també dins del món professional.

Victòria Forns, responsable de l’ensenyament de Treball Social de la URV, explica que entre les reflexions que van dur a terme els diversos especialistes, destaca que l’arribada de menors estrangers «és un fenomen que no es pot parar perquè, mentre hi hagi un tercer i un quart món, és evident que la gent té expectatives de millora i que els que venen aquí són els més capacitats, els que tenen més empenta, els que tenen un projecte més clar, que cal dir que és un projecte familiar».

Entre les dades que van sortir de la trobada, cal tenir en compte que, des de fa dos anys cap aquí, s’ha doblat el nombre de joves estrangers que han pujat a Catalunya i, segons Violeta Tiroga, directora de l’Escola de Treball Social de la UB, la tendència és ascendent. «Per tant, hem d’estar preparats, i això implica no només que cal ser sensibles a la situació sinó que també cal posar els recursos necessaris», comenta Forns.

En aquest sentit, i per evitar prejudicis basats en la procedència entre la societat, des dels serveis socials bàsics es treballa en l’àmbit comunitari «per generar societats que siguin inclusives i que acceptin la diversitat. Que entenguin que nosaltres estem aquí per donar respostes a les necessitats de qualsevol col·lectiu o persona».

Forns recorda que aquests menors «viuen mirant cap al nord per qüestions econòmiques o polítiques» i que «això ho hem fet nosaltres en altres temps tot i que sembla que hi ha gent que ja no ho recorda». A banda, tot i que «nosaltres no tenim joves en aquesta situació de marginalitat, també en tenim que marxen a altres països amb expectatives de millora».
Professionals de l’àmbit social van aprofitar la jornada per denunciar la precarització del sector i demanar unes millors condicions laborals.