‘Tengo los huesos desencajados’

La doctora Eugènia Miranda, traumatòloga de l’Hospital de Santa Tecla, escriu el seu primer llibre amb consells pràctics per a dones a partir de 40 anys

Per . Actualitzat el

Combinar el rigor mèdic, la pedagogia i el sentit de l’humor en una mateixa publicació és possible. Així ho demostra la doctora Eugènia Miranda en el seu primer llibre, Tengo los huesos desencajados, que ja està a la venda i que el pròxim dissabte 2 de febrer serà presentat en societat en un acte obert a la sala d’actes de l’Hospital de Santa Tecla (a les 12h). «Ha estat un encàrrec», assegura la traumatòloga, que en menys de tres anys s’ha convertit en una ‘online influencer’ gràcies al seu blog sanitari mirandatrauma.com, un dels més seguits entre els internautes de llengua espanyola. Precisament el seu èxit a Internet va portar l’editorial Esfera de Libros a fixar-se en la seva tasca com a comunicadora. L’estiu de 2017 li va demanar que treballés en un llibre pensat per a dones a partir dels 40 anys, «que és quan el cos arriba a la seva data de caducitat i comencen els dolors que no es tenien de jove». Després de donar-li tombs, amb molta il·lusió i amb l’ajut impagable del seu grup de ‘coaches literaris’ –alguns dels quals companys de l’Hospital de Santa Tecla–, la primera obra de la doctora Miranda veu la llum.

«És cert que és un llibre pensat especialment per a dones que ja pentinen canes, entre les quals m’incloc, però també és cert que als homes de més de 40 anys també els fan mal els genolls o l’esquena», assegura l’autora. «L’editorial buscava algú que pogués fer una obra sobre l’especialitat de traumatologia per a un públic femení i algú de Madrid que coneixia el meu blog va donar el meu nom. Després de donar-li tombs i parlar moltes vegades amb l’editorial vam decidir fer un treball que permet el lector(a) afrontar els efectes de l’inevitable pas del temps amb sentit de l’humor però alhora amb solucions i consells pràctics basats en el rigor mèdic i en la meva experiència de vint anys en l’especialitat». Segons la doctora Miranda, «en el meu llibre trobes una conversa distesa i didàctica, com si estiguessis prenent un cafè a la teva terrassa favorita amb el teu traumatòleg». Aquest estil permet una lectura directa i sense embuts sobre afeccions que pateix la majoria de la població femenina (i també masculina) en algun moment de la vida, «com ara la lumbàlgia, l’artrosi, els esquinços… i també aprofundir sobre aspectes més íntims com ara «la pràctica del sexe encara que tinguis un mal crònic a l’esquena o al coll. És per això que el llibre té unes pàgines dedicades al kamasutra traumatològic». L’obra, estructurada en capítols que cobreixen tota l’anatomia corporal «de cap a peus, com si parléssim d’un vestit», està plena d’anècdotes i d’històries reals que l’autora ha viscut a la seva consulta traumatològica a l’Hospital de Santa Tecla. «També explico històries personals, com ara quan era petita i per primera a vegada vaig aproximar-me a la traumatologia: vaig immobilitzar un gatet que tenia el fèmur trencat. Les persones que segueixen regularment el meu blog segur que trobaran connexions amb el llibre», explica l’autora.

INFLUENCER AMB EL SEU BLOG PROFESSIONAL
«El blog mirandatrauma.com i la meva feina a l’Hospital de Santa Tecla són l’arrel de tot aquest projecte, ja que vaig començar a escriure a internet animada per altres companyes amb experiència a Internet com ho són les doctores Olga Araújo (medicina interna) i María José Mas (neuropediatra)». En l’actualitat el portal de la doctora Miranda rep més de 80.000 visites mensuals i està situat entre els 15 blogs sanitaris més llegits del món escrits en llengua espanyola.