Quan allò que és especial esdevé normal

Premis i reconeixements per a la Fundació Estela de la Xarxa de Santa Tecla, que dona servei a més de 200 persones i a les seves famílies a les comarques tarragonines

Per . Actualitzat el

A les comarques tarragonines hi ha diverses entitats que es dediquen a tenir cura dels col·lectius més vulnerables del nostre entorn. Dins de l’àmbit de la diversitat funcional, destaca la Fundació Estela per a la Discapacitat, entitat adherida a l’àrea social de la Xarxa de Santa Tecla que dona suport a més de 200 persones de totes les edats i les seves famílies a través dels seus serveis: Escola d’Educació Especial; Llar-Residència i Taller Ocupacional. Més enllà d’atendre i acompanyar els seus usuaris i usuàries, els professionals de la Fundació Estela fa temps que treballen sense descans per aconseguir la màxima integració i «normalització» de la situació de les persones amb necessitats especials dins de les activitats quotidianes de la societat tarragonina. I en aquest repte la fundació està trobant cada vegada més aliances i sinergies amb institucions, entitats i empreses del territori que, amb el seu suport i reconeixement públic, validen la tasca realitzada per la Xarxa de Santa Tecla dins del món de la discapacitat a casa nostra. L’Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès, la Diputació, el Port de Tarragona, l’Obra Social La Caixa, la Fundació PortAventura, Repsol, Dow, Aquòpolis o el Nàstic de Tarragona són alguns exemples d’institucions públiques i entitats privades que col·laboren amb l’acció de la Fundació Estela per tal de fer que «allò que és especial esdevingui normal» als nostres pobles i ciutats.

La Fundació Estela és una entitat històrica de Tarragona amb més de 40 anys d’història i dedicada a la promoció personal del discapacitat intel·lectual a les comarques de Tarragona i a la millora de la seva integració social, des de la infància fins a l’etapa adulta. Una de les grans finalitats de la fundació és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies i, en aquest aspecte, es considera cabdal promoure la participació de les persones en activitats quotidianes de la societat. La participació activa i regular en activitats esportives, culturals i d’oci formen part de la política de treball de la Fundació Estela i, per tal d’aconseguir-ho al màxim nivell, són nombroses les entitats i institucions del territori que hi col·laboren, ja sigui econòmicament, amb voluntariat o projectes específics que beneficien totes les parts.

El comerç de Tarragona
El darrer exemple d’aquestes sinergies el trobem a Tarragona en les associacions de comerciants i la regidoria de comerç de l’Ajuntament de Tarragona, que van encarregar als usuaris i usuàries del taller ocupacional de la Fundació Estela la producció dels elements decoratius que durant les darreres festes de Nadal van guarnir els aparadors de 140 establiments comercials de la capital tarragonina. La setmana passada, amb motiu del tancament oficial de la campanya de Nadal del comerç tarragoní, la consellera Elvira Ferrando i els representants de la Via T van lliurar a la Fundació Estela un xec per valor de més de 4.000 euros per cobrir les despeses del material emprat en la fabricació dels elements decoratius, unes espelmes de fusta elaborades a partir de palets que han estat visibles durant les festes al centre la ciutat i als barris. Aquest fet ha contribuït a pujar l’autoestima dels usuaris d’Estela, que han vist com l’esforç de mesos al taller ocupacional s’ha vist recompensat amb el reconeixement de la ciutat.

SPECIAL OLYMPICS

A la Fundació Estela trobem al llarg de l’any nombrosos exemples d’accions efectives d’integració social, però és evident que la pràctica regular d’esport i la participació en competicions reglades és una de les millors maneres d’aconseguir-ho. Amb motiu de la participació d’Estela en la darrera edició dels Campionats Special Olympics Catalunya celebrats a Andorra del 4 al 8 d’octubre, l’Ajuntament de Tarragona va celebrar la setmana passada una recepció oficial en què es va retre homenatge als 23 atletes de la Fundació Estela que van competir en nom de la ciutat de Tarragona en els esmentats jocs. La recepció, presidida per l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, és una mostra més de la creixent implicació de les administracions envers la tasca que entitats com la Fundació Estela fan en benefici dels que més ho necessiten.