La Regió Sanitària Camp de Tarragona treballarà perquè els pacients «es curin al territori»

Ramon Descarrega ha comparegut davant dels mitjans 100 dies després de ser nomenat gerent

Per . Actualitzat el

El gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT), Ramon Descarrega, ha comparegut davant dels mitjans 100 dies després de ser nomenat per tal d’exposar quines són les intencions de treball en aquesta etapa al capdavant de la RSCT.
La RSCT comprèn les comarques de l’Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Camp, Penedès, Tarragonès i Priorat, amb 123 municipis i una població assignada de 580.448 persones segons el registre central de persones assegurades. Pel que fa recursos, en atenció primària la regió la formen 22 àrees bàsiques de salut (ABS); 5 hospitals amb una capacitat de 998 llits; 12 centres sociosanitaris d’internament i 10 centres sense internament –hospitals de dia- 198 llits d’hospital de dia, 8 per a equip de PADES, 6 d’UFFIS i 6 d’EAIA. Així mateix, pel que fa a salut mental, compta amb centres d’internament i centres d’atenció ambulatòria. En atenció continuada la regió compta amb 20 centres de salut, 2 centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i els 5 hospitals.
Amb aquesta realitat, Descarrega ha assenyalat que “tenim clar que el nostre projecte al territori és un projecte assistencial que tingui en compte les persones i els professionals del territori i, en molts aspectes, també de les Terres de l’Ebre”. Per aquest motiu, la voluntat és que els pacients del territori “resolguin els problemes de salut al territori”. Per Descarrega aquest objectiu s’ha d’aconseguir “amb la col·laboració per part dels proveïdors, reconeixent-ne la història i la idiosincràsia però facilitant que els equips professionals puguin treballar conjuntament”.
 
El gerent de la regió sanitària ha anunciat la seva voluntat de visitar els centres assistencials, de primària i hospitalaris per “parlar amb els professionals per testar quines són les situacions i comptar amb la seva participació” a l’hora de prendre decisions. Aquesta voluntat “també la traslladem a la ciutadania i vull fer constar les reunions que ja hem tingut amb diferents plataformes i associacions per les quals les qüestions de salut són importants”, ha dit.
Pel que fa a la planificació de recursos, Descarrega ha comentat que “s’han de tenir en compte tres factors que marcaran el futur de la sanitat: l’envelliment de la població, les noves tecnologies i la despesa farmacèutica”.
 
En aquest sentit, ha repassat les inversions previstes a la regió per als pròxim mesos i ha assenyalat que els consultoris de la Canonja, els Pallaresos, la Pobla de Montornès i Rocafort de Queralt entraran en funcionament durant el 2019. Així mateix, el CAP el Vendrell Botafoc es troba en construcció i es preveu que entri en funcionament el 2020. Pel que fa a Falset, s’ha assenyalat que al gener de 2019 es presentarà el projecte d’ampliació per al nou servei de rehabilitació.
En relació a infraestructures, precisament avui acaba el termini de presentació de propostes de sis equips per a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. En aquest sentit, el 13 i 14 de gener es reunirà el jurat i a finals de gener es tindrà l’adjudicatari de la idea guanyadora.
Es reordena l’atenció continuada a la ciutat de Tarragona a partir del dissabte 22 de desembre
A partir del dissabte  22 de desembre i fins el 31 de març de 2019 el CAP Tàrraco iniciarà, com l’any passat, la seva activitat de reforç d’hivern obrint els dissabtes no festius a partir de les 15.00 hores, els dissabtes festius, diumenges i festius en horari diürn de les 8.00 fins les 21:00 hores. L’objectiu d’aquest dispositiu serà el d’atendre patologia de baixa complexitat (nivells de triatge 4 i 5) que arriben com a derivació inversa des de l’Hospital Joan XXIII així com aquella activitat que es generi de forma espontània. També prestarà atenció al domicili en els casos en què es consideri necessari.
L’element diferenciador per aquest període 2018-2019 és que al dispositiu s’afegeixen els professionals de GIPSS que prestaven l’atenció al CAP Muralles en horari d’atenció continuada i, per tant, a partir del 22 de desembre es traslladaran al CAP Tàrraco, fet que representa un canvi d’ubicació del punt d’atenció fins ara ubicat al CAP Muralles. Els usuaris que s’adreçaven al CAP Muralles els dissabtes, diumenges i festius en horari diürn ara podran fer-ho al CAP Tàrraco, a urgències de l’Hospital de Santa Tecla i a urgències de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Cal assenyalar que el dispositiu que s’ubicarà al CAP Tàrraco absorbirà les urgències de baixa complexitat que li derivin les urgències de l’Hospital Joan XXIII.
La Regió Sanitària Camp de Tarragona monitoritzarà  per tal de gestionar accions de suport o millora al respecte. La cobertura que es donarà al CAP Tàrraco estarà formada per 2 metges, 2 infermeres, 1 administratiu i 1 zelador.