«L’atenció a les malalties cròniques demana un pes més gran de la medicina interna en el sistema sanitari»

L’Hospital del Vendrell organitza la V Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària del Baix Penedès

Per . Actualitzat el

L’Hospital del Vendrell, a través dels professionals de la seva Unitat de Medicina Interna, organitza el 20 de novembre una nova una trobada de treball oberta a tots els professionals de Catalunya que té com a objectiu debatre i actualitzar coneixement sobre l’especialitat i el seu pes en el sistema sanitari,  tant als hospitals com als serveis d’urgències i a l’atenció primària. Hem parlat amb la doctora Rosa Pérez, coordinadora de la jornada, per conèixer els detalls d’aquesta trobada professional de referència a casa nostra.

Quins són els principals objectius de la jornada?
Nosaltres volem que sigui un punt de trobada per compartir els coneixements, a més d’afavorir la relació entre els professionals de cara a un benefici directe a l’hora d’atendre els pacients. Cada vegada fem ús de més eines de comunicació digitals que ens estalvien temps, però també volem veure’ns, posar-nos cara. Això també fa més amable l’atenció integral que volem fer.

Esteu satisfetes amb el grau de participació?
Sí, la participació és alta. Ara esperem que els participants s’impliquin, que preguntin i que hi hagi debat. Discussió de la bona, de la que construeix i fa repensar les controvèrsies. A més, tot i ser organitzat des del centre hospitalari, integrem la primària i altres professionals sanitaris de l’àrea de les cures d’infermeria.
Sempre voldríem el ple, però entenem que els serveis han de seguir funcionant i no tothom pot venir cada any. Per això també agraïm molt que la política de la Xarxa de Santa Tecla hagi afavorit que sigui possible la trobada. Sabem també l’esforç que representa.
Aquest any, com en els anteriors, a la taula que ocupa més temps, dedicada a  la insuficiència cardíaca, comptem amb professionals de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona. I la nostra intenció és que els pròxims anys també segueixin participant professionals d’altres centres, siguin hospitalaris, de primària o dels sociosanitaris.

Fins a quin punt és important l’atenció primària quan parlem de medicina interna?
La medicina interna no es pot contemplar sense l’atenció primària. Les dues entenen el pacient des del mateix concepte: atenen el problema de salut que tingui la persona de manera integral, tant si està hospitalitzada o a la consulta. També guiem els pacients pel complex entramat del sistema sanitari, els orientem coordinant les seves necessitats davant la resta d’especialistes per tal d’arribar a un diagnòstic i tractament adequat. Nosaltres, com a internistes, sí que tenim una formació en anys una mica més extensa per atendre pacients complexos i de diagnòstic difícil. Però la medicina de primària també s’ha fet complexa i exigent amb els anys, per la cronicitat i l’elevada edat dels pacients.
Al final, tots els professionals patim la saturació del sistema i ens hem de buscar maneres per seguir donant solució als pacients i als altres companys de la professió que ens necessiten, ja sigui de l’equip de salut de primària o d’infermeria de la planta d’hospitalització o consultes. El cas és saber canviar de xip i adaptar-nos a prestar l’ajuda on faci falta, independentment des del lloc físic on la demani el pacient. L’adaptació als temps i les necessitats reals són condicions bàsiques per prestar servei de qualitat.

Ha portat molta feina aconseguir ponents com els que porteu aquest any?
La feina d’organitzar i coordinar una jornada sempre és «extra». Vull dir, tothom farà un esforç més enllà del laboral per estar a l’altura del que es demana.
Els ponents sempre els intentem seleccionar per la seva qualitat, no tan sols docent, sinó que també busquem que sàpiguen captar l’atenció de les persones que els escolten. És a dir, que tinguin capacitat divulgativa, que gaudeixin i entretinguin a l’hora de transmetre els seus coneixements. Aquest any,  tenim la sort que hi participa el professor Masana, amb una trajectòria acadèmica, docent i d’investigació  reconeguda en l’àmbit internacional. Però, en general, tothom té merescuda l’elecció. I val la pena afegir que tothom sempre confirma la seva col·laboració de manera desinteressada. Això és important, ja que tradueix la bona voluntat de seguir compartint coneixement per sobre de tot.

Quins són els reptes de futur de l’especialitat? Cap on ha d’avançar la medicina interna?
El repte de futur de qualsevol internista hauria de ser seguir aplicant el coneixement científic i l’experiència clínica pel diagnòstic, tractament i cura compassiva de la malaltia complexa, mantenint la visió humanista de la mà de la superespecialització, justament per no fragmentar l’atenció mèdica que faria perdre la visió integral. Importa saber molt d’un tema sense oblidar la formació troncal bàsica a l’hora de solucionar la majoria dels problemes de salut de les persones. I aquesta és la manera d’entendre l’atenció de la medicina interna.
Per saber cap on avança, no cal deixar passar els anys, que seria el més fàcil. La medicina interna, per ser eficient, ha de ser capaç d’adaptar-se als canvis sociodemogràfics, organitzatius i econòmics. Això és obvi. També haurà de liderar l’avanç tecnològic aplicat a la biomedicina, mantenint el seu compromís cap als pacients i les institucions.
I una cosa que és molt important és el nostre compromís per aconseguir un sistema formatiu més sòlid. L’activitat de prevenció i l’atenció als temes emergents són prioritaris. Les malalties cròniques degeneratives ho demanaran. De fet, l’atenció a la cronicitat hauria d’afavorir el lideratge dels professionals de Medicina Interna i de Família en el disseny de les polítiques sanitàries del futur, ja que tenim els coneixements tant científics com clínics i de gestió necessaris per fer una bona planificació. Tenim els indicadors per donar solucions als problemes, justament per la nostra formació i visió integral.
En resum, haurem de tenir l’art de conduir els coneixements científics i tecnològics al menor cost econòmic possible pel major benefici clínic dels problemes de salut de les persones, i sempre acompanyar-nos de l’actitud humanística,  ja que ens dona el sentit en el nostre dia a dia, davant l’elecció de servei que vam fer a l’hora d’escollir la nostra professió.

20 de novembre a l’Hospital del Vendrell

La V Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària se celebrarà el matí del 20 de novembre (de 8,30h a 15,30h) a la Sala Ernest Lluch de l’Hospital del Vendrell. La jornada s’inaugurarà amb una conferència magistral a càrrec del doctor Ll. Masana, catedràtic de Medicina per la URV i director Unitat de Medicina Vascular i Metabolisme de l’Hospital Sant Joan de Reus.  La resta de la sessió s’estructurà amb diverses taules rodones i debats sobre tres temes específics: la insuficiència cardíaca; la malaltia tromboembòlica venosa i l’abordatge del pacient crònic complex i/o avançat.

La inscripció a la jornada encara és oberta a professionals de tot el territori i és gratuïta. Places limitades. Per a més informació i inscripcions cal adreçar-se a l’Hospital del Vendrell, Telèfon: 977257900 Ext. 7901 o bé enviar un mail a admdirhen@xarxatecla.cat.