Què vols saber sobre la lactància materna?

DEL 22 AL 26 D’OCTUBRE Els centres de salut de la Xarxa de Santa Tecla programen activitats i xerrades obertes a la ciutadania per informar i conscienciar sobre els beneficis de l’alletament matern per als nadons

Per . Actualitzat el

Hi ha molta informació escrita sobre els beneficis de l’alletament matern en els nadons i les seves mares, però això no treu que les institucions de salut i els seus professionals hagin de desenvolupar regularment polítiques, programes, protocols i rutines que garanteixin la protecció, la promoció i el suport de la lactància materna com a via per millorar la salut pública. En aquesta línia, els hospitals de Santa Tecla i del Vendrell i les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Xarxa de Santa Tecla celebren la Setmana Mundial de la Lactància Materna entre el 22 i el 26 d’octubre amb un seguit de xerrades i activitats encaminades a donar a conèixer els beneficis de l’alletament matern i, al mateix temps, respondre molts dels interrogants que pares i mares tenen durant els primers anys de vida dels seus fills i filles. En parlem amb la infermera Núria Pié i la llevadora Neus Montserrat, membres del Grup de Treball de Lactància Materna de la Xarxa de Santa Tecla.

Els centres de salut de la Xarxa de Santa Tecla obren literalment les portes a la població amb motiu de la Setmana de la Lactància, una experiència que la institució sociosanitària desenvolupa des de fa gairebé una dècada a les comarques del Baix Penedès i Tarragonès Nord, amb una gran participació de la ciutadania tant en les xerrades informatives com en els tallers que s’hi programen amb diferents temàtiques d’alt interès.

Les famílies poden informar-se i aclarir dubtes sobre l’alimentació dels infants en la primera etapa de la seva vida

L’objectiu d’aquest seguit d’activitats és donar informació veraç que ajudi les mares a prendre decisions informades sobre l’alimentació dels seus fills i filles i alhora oferir consell professional oportú per a cada cas. Així, la Setmana Mundial de la Lactància és un espai perfecte perquè les famílies puguin posar-se al dia sobre les novetats i les tendències en el món de l’alletament matern de manera específica i també per abordar altres temàtiques com ara l’alimentació de les mares gestants, mètodes per ajudar els nadons a dormir o, per exemple, el funcionament de les donacions al Banc de Llet Materna de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. El programa dissenyat per aquest 2018, tal com explica la infermera gestora de la planta de Materinat de l’Hospital de Santa Tecla, Núria Pié, «està pensat per donar resposta a les preguntes i dubtes que les mares ens plantegen al llarg de tot l’any, ja sigui quan estan ingressades perquè acaben de donar a llum o en les visites que es realitzen a les consultes durant l’embaràs i després del part». Neus Montserrat, coordinadora de les llevadores de la Xarxa de Santa Tecla al Baix Penedès, assegura que «la resposta de la ciutadania és molt bona en aquesta setmana d’activitats al voltant de la lactància. Una de les accions que més seguiment tindrà, i que es farà tant a Tarragona com al Vendrell, és la xerrada «Dormir sense plorar», a càrrec de Rafi López, coautora de l’exitós llibre Dormir sin llorar. En les edicions anteriors, la Setmana de la Lactància havia concentrat les activitats en horari de tarda, però la gran acceptació de la població dels diferents municipis del territori ha motivat l’organització a programar activitats també en horari de matí (vegeu programa d’actes).
Grup de suport
La lactància materna és la primera immunitat que rep el nadó de la seva mare i aporta molts beneficis contrastats: millora el sistema immunològic, és beneficiós a l’hora de fer front a malalties infeccioses dels nadons en els aparells digestiu i respiratori, disminueix les possibilitats de tenir càncer de mama, és sostenible i ecològic… i crea un vincle únic entre la mare i el seu nadó.
Segons Pié i Lazo, «malgrat que la lactància materna és instintiva, més encara per al nadó, també és un acte que s’aprèn i és un acte fisiològic que, com a tal, pot comportar dificultats. Les professionals, en aquest cas, hem d’acompanyar les dones, tant si decideixen donar el pit com si no, i ajudar-les en tot allò que necessitin, tant abans com durant el part i en el puerperi».
Per dur a terme aquesta tasca cada centre sanitari de la Xarxa disposa d’un grup de suport a l’alletament matern, integrat per infermeres i llevadores que ofereix acompanyament a les dones en totes les etapes de la criança, tant en l’àmbit hospitalari com de primària.

Néixer a la Xarxa
L’activitat dels grups de suport a l’alletament matern s’engloba dins del programa Néixer a la Xarxa, que es va posar en marxa fa vuit anys a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i a l’Hospital del Vendrell, amb la finalitat d’humanitzar i apropar les maternitats a les dones embarassades i a les seves famílies.
En el marc del programa es realitzen mensualment xerrades informatives a través de les quals les gestants i els seus acompanyants poden conèixer de primera mà els protocols assistencials dels centres, les instal·lacions i el personal sanitari que atendrà el part quan arribi el moment.

Al llarg de tot l’any la Xarxa de Santa Tecla ofereix grups de suport a l’alletament matern en tots els seus centres, tant de primària com als hospitals

PROGRAMA SETMANA LACTÀNCIA 2018