Vocació sanitària al servei del Concurs de Castells

La vinculació històrica de l’Hospital de Santa Tecla amb el món casteller es referma cada dos anys amb la coordinació del dispositiu assistencial a la TAP

Per . Actualitzat el

El vincle entre els professionals de l’Hospital de Santa Tecla i el món casteller és històric. A través de la seva Unitat de Medicina Esportiva, el centre de la Xarxa de Santa Tecla ha contribuït a l’elaboració de protocols mèdics especialitzats en lesions per activitat castellera, així com de decàlegs de consells preventius i pautes d’entrenament per garantir al màxim la preparació, la salut i la seguretat dels integrants de les colles al llarg de tota la temporada. La relació de Santa Tecla amb castellers i castelleres assoleix el seu punt àlgid cada dos anys amb motiu de la celebració del Concurs de Castells de Tarragona, on el centre sanitari tarragoní és l’encarregat de desplegar i coordinar el dispositiu sanitari des de l’any 1996.

El Concurs de Castells 2018 ja s’ha celebrat amb victòria històrica de la Colla Vella de Valls i amb un nou rècord d’assistència de públic a la capital tarragonina. Pel que fa al dispositiu sanitari d’enguany, des de la direcció de l’Hospital de Santa Tecla es fa una valoració «molt positiva» del seu funcionament i de la coordinació existent entre l’hospital de campanya i els efectius de Creu Roja, SEM i Protecció Civil. Xavier Oliach, director mèdic de l’hospital de Santa Tecla, diu que «cal destacar una vegada més la implicació de tot el nostre personal per contribuir al bon funcionament del concurs i per atendre d’una manera immediata i diligent els castellers lesionats i el públic que ho ha necessitat. Per a tots nosaltres és un orgull col·laborar amb el concurs des de fa ja 22 anys». Durant els dos dies del certamen, a la TAP hi han treballat constantment unes 25 persones distribuïdes en 7 equips sanitaris integrats per metges, infermeres, fisioterapeutes, personal d’administració i informàtica.  El servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla també es va reforçar específicament durant tot el cap de setmana amb equips de pediatria, traumatologia, rehabilitació i radiologia.

Pel que fa a l’activitat durant els dos dies de concurs a la Tarraco Arena Plaça, els dispositius sanitaris van atendre 298 urgències amb un total 40 derivacions a l’hospital per fer proves complementàries. La jornada de dissabte va registrar un total de 110 atencions amb 102 altes a la mateixa plaça i 12 derivacions a l’hospital, de les quals 5 van retornar amb l’alta a la TAP. La jornada de diumenge es van atendre 188 urgències, de les quals 172 van tornar directament a la plaça amb l’alta mèdica. Es van derivar 28 persones a l’hospital, de les quals 14 van retornar a la TAP una estona després. El temps mitjà d’assistència al llarg dels dos dies va ser de 18 minuts per pacient.