Salou tornarà a l’edat mitjana amb la Festa del Rei Jaume I

Es durà a terme del 30 d’agost al 2 de setembre pels carrers del nucli antic del municipi i la Plaça Bonet

Per . Actualitzat el

La capital de la Costa Daurada rememora la sortida des de Salou del monarca Jaume I cap a la conquesta de Mallorca ara fa ja 789 anys, centrada als carrers del nucli antic i que engloba des d’activitats culturals, a comerç i promoció, i d’altres elements dinamitzadors. L’alcalde, Pere Granados, ha destacat “la gran oferta d’oci i cultura que proposa Salou aquests dies amb una setmana on els carrers s’omplen d’activitats que recorden una data històrica pel municipi”.

Per part de la regidoria de Promoció i Dinamització Econòmica, Comerç, Mercats i Consum amb l’ànim de dinamitzar l’economia i el comerç de la zona del nucli antic aquest any es torna a organitzar el mercat medieval. Moltes d’elles tutelades per artesans com el saboner, l’orfebre, elaboració i destil·lació d’olis essencials, espardenyer, entre molts d’altres, que s’inaugurarà el dijous 30 d’agost a les 11h del matí dins el casc antic, i que finalitzarà el diumenge 2 al vespre. Cadascun dels dies les portes s’obriran a les 10.30 fins a les 14 hores i es reobriran a les 17h i tancaran a les 23 hores, excepte el diumenge que el mercat finalitzarà a les 22h. Per tal d’amenitzar aquests dies de mercat medieval, els visitants podran gaudir d’espectacles diaris d’animació; on podran trobar oficis antics, alimentació, música àrab, foc, o acrobàcies; reproduccions de jocs i taules per a un ús lúdic i pedagògic. També hi haurà un racó infantil al jardí de la biblioteca pública on es faran diverses activitats per als més petits.

Les instal·lacions medievals s’estendran a altres zones del municipi com ara la Plaça Bonet, la plaça 11 de Setembre (c/ Ciutat de Reus), i la plaça del costat del Mercat Municipal (Via Roma). “Volem complementar una setmana al voltant dels actes medievals que posa de relleu, una vegada més, una bona promoció del municipi fent-ho extensiu a diferents indrets de Salou”, deia la regidora de l’àrea, Martina Fourrier, ha afegit que “tothom qui vulgui podrà gaudir d’una experiència medieval en tots els sentits”.

D’altra banda, la regidoria de Cultura també se suma als actes de la celebració preparant un conjunt d’actes al voltant de la XXIII edició d’aquesta festa que centrarà la seva activitat el dissabte 1 de setembre amb la sortida del Rei Jaume I i el seu seguici (a les 19h), des de la plaça del TAS fins a la Torre Vella i la tradicional sortida del Rei (a partir de les 20h) des de la Torre Vella. Un seguici on més de 300 salouencs/es es vesteixen d’època recreant aquella posta en escena. Soldats, monjos, poble, nobles, cavallers, el rei Jaume I i la seva esposa Violant d’Hongria encapçalant la comitiva recorreran els carrers de Salou fins arribar a la platja de Llevant on tindrà lloc una actuació de tots els grups d’animació i un espectacle eqüestre a les 21 hores a la Platja de Llevant.

El diumenge dia 2 a partir de les 19 hores, es disputarà el II Torneig de Horseball Jaume I a la platja de Llevant, on dos equips de quatre jugadors a cavall per costat (més dos reserves de cada equip), han de recollir del sòl, sense desmuntar, una pilota embolicada en una armadura amb sis rosteixes de cuir i, que a través d’un conjunt de passades i defenses, l’han d’introduir en unes canastres enlairades verticalment en els extrems del camp. Aquesta disciplina destaca per la seva espectacularitat, rapidesa de moviments del jugador amb el cavall i la peculiaritat de recollir la pilota sense baixar del cavall cada cop que aquesta cau a terra.

Per la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez, “es tracta d’una festa molt participativa pels salouencs i els visitants, i des de l’Ajuntament de Salou agraïm la implicació de la gent que la fan possible i que hi aporten el seu temps, esforç i il·lusió”.

Tot plegat, recorda l’any 1229 quan Jaume I va estar mesos esperant per recollir un exèrcit prou nombrós per poder partir cap a la conquesta de Mallorca. Sobre les 20.45 hores arribarà el seguici a la platja de Llevant on les actuacions dels grups d’animació, un espectacle eqüestre i l’esperat parlament del Rei. Tot plegat una gran festa medieval que conté tots els ingredients per atreure un nombrós públic autòcton i visitants.

La Biblioteca Municipal de Salou, el divendres 31 d’agost a les 18.30h, acollirà Blanca d’Anjou “la pus bella dona, e la pus sàvia, e la pus graciosa”, una conferència a càrrec del Dr. Antoni Conejo da Pena, professor d’Història de la Universitat de Barcelona.

Paral·lelament, el Club Nàutic de Salou organitza la XXXII Regata del Rei en Jaume del 7 al 9 de setembre.