El Centre d’Art obre les portes a l’obra de Marcel Pey amb ‘The Burning Blade’

L’exposició s’inclouen el projecte Trajectòria, que vol retre homenatge a l’artista

Per . Actualitzat el

El divendres 17 d’agost a les 7 de la tarda es presenta The Burning Blade a l’espai expositiu Tinglado 2 del Centre d’Art Tarragona. Es tracta d’una mostra on l’artista Marcel Pey fa un pas més enllà en la seva obra, i  presenta una selecció de treballs representatius  de la seva trajectòria (fotografia, cinema, vídeo) i fa èmfasi en diverses sèries d’obres recents, moltes d’elles inèdites, de fotografia digital sobre paper fotogràfic. S’ha editat un catàleg/llibre d’artista fet expressament per a l’ocasió.

 

L’exposició presenta una selecció de peces que mostren la seva opció més conceptual i estètica amb obra plàstica, instal·lacions amb neons, impressions fotogràfiques amb intervenció de poemes, films i vídeos. Un conjunt d’elements que comuniquen el missatge fosc i crític de l’autor. Els espectadors hi trobaran l’expressió d’una temàtica urbana que planteja temes compromesos: la violència, la tortura, la droga, l’erotisme, la desolació, l’abús de poder. Però també valors humanistes i l’atracció per les utopies.

 

La comissària de l’exposició, Assumpta Rosés, ha treballat en una proposta que, per una banda resumeixi l’essència del projecte Trajectòria, i per l’altra, una mostra que pugui optar a la itinerància dins la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, pel seu format i disseny, de fàcil transport que possibiliti fer-ne difusió arreu del país.

 

BIOGRAFIA DE l’ARTISTA

Marcel Pey (Cardona 1948) és un artista de llarga i constant trajectòria. Ha fet poesia, llibres d’artista, cinema, vídeo art, obra plàstica i instal·lacions. La seva obra encaixa en les derivacions del Pop Art perquè utilitza imatges de la societat de consum i també s’identifica amb l’Art Conceptual pel contingut ideològic, les metodologies de la cultura audiovisual i les instal·lacions.

 

S’expressa amb composicions molt estètiques, imatges que adopta dels mitjans de comunicació de masses o bé ha elaborat ell mateix amb recursos  propis: càmeres de super-vuit, vídeo, polaroid, fotocòpies, collage i imatges digitals. El resultat són poemes visuals que desperten la imaginació, fascinen i ens fan pensar.

 

Marcel Pey és, essencialment, poeta. Ha publicat diversos llibres de poesia i més de trenta llibres d’artista. El component poètic s’estén a tota la seva producció visual que es basteix entorn elements evocadors d’un relat seqüencial, procedents de la realitat, dels films, del còmic, de la televisió, del relat literari o de les metàfores.

 

És un artista visual  reconegut, representat en museus d’art com ara el de Reus, Valls, Granollers, MNAC (fotografia) i en col·leccions privades, especialment a la de Rafael Tous que ha prestat  les sèries de Polaroids de l’exposició actual. Al llarg de quatre dècades, Marcel Pey s’ha mostrat en festivals de cinema experimental nacionals i internacionals; certàmens de poesia visual i en importants exposicions individuals i col·lectives. És actiu a internet des de 2008, amb intervencions a la xarxa des de diverses plataformes: blogs pesonals, Facebook, Youtoube o Vimeo. L’artista les utilitza com un veritable context creatiu, a més d’una eina de projecció.

 

La darrera exposició individual de Marcel Pey a Tarragona va ser “FATAL FRAMES” a l’Ajuntament Vell, el 2005. Fa dos anys es va poder veure MARCEL PEY. REMASTERED, una extensa antològica al Museu de Valls.

 

 

ACTIVITATS RECENTS DESTACADES

– Black Japan. Passant pàgina. Producció Museu de Granollers, itinerant per Centres d’Art de Catalunya, 2012 – 2013.

– RAW//REC. Festival de cinema. Centre d’Art de Tarragona, novembre 2012.

– Panorama. Centre d’Art Santa Mónica. Barcelona, maig 2014.

Dissidències. Centre de Lectura de Reus. Febrer – març 2014.

– Fotografia i Poesia Visual. Tinglado 2. SCAN Tarragona, novembre – desembre 2014.

THE LÍQUID DARK. Llibre de poemes. Presentació de David Castillo. Arola Editors, Tarragona 2015.

– Underworld. Cicle Dèria. Capella de Sant Roc, Valls, maig – juliol 2016.

– Marcel Pey Remastered. Antològica. Museu de Valls, setembre- novembre 2016.

– Llegible-visible. Mela Dávila. Arts Santa Mónica. Barcelona, abril – maig 2017.

– Utopies persistents. Museu de Granollers, octubre 2017 – octubre 2018.

– Poesia i obra de M. Pey. Jornades. Tardor Literària. Casa de les Lletres. Tarragona, desembre 2017.

– Documents entorn el cinema i el vídeo en l’època de l’art conceptual. Juan Naranjo Galeria de Arte & Documentos. Barcelona, maig- juny, 2017.

– MARTE. Feria de Arte Contemporaneo. Juan Naranjo Galeria de Arte & Documentos. Castelló de la Plana, octubre 2017.

– The Red Circle. Juan Naranjo. Galeria de Arte & Documentos. Barcelona, 2018

 

 

MÉS INFORMACIÓ

https://www.lopati.cat/ca/projectes/irradiador/marcel-pey/

http://usuaris.tinet.cat/mpey/welcome.html

http://marcelpeythedome.blogspot.com/

https://www.youtube.com/user/marcelpey