Les donacions de sang cauen un 30% durant l’estiu

La baixada posa en perill les reserves dels hospitals

Per . Actualitzat el

Des del passat 12 de juliol el Banc de Sang impulsa la campanya d’estiu per animar la ciutadania a donar sang abans de marxar de vacances o durant els dies descans. Es calcula que fins a finals d’agost, el hospitals catalans necessitaran 35.000 donacions de sang per atendre tots els malalts i accidentats. Per això, es fa una crida perquè ens apropem als hospitals i a les campanyes de donació organitzades arreu de Catalunya. A les nostres comarques, les necessitats estan com sempre a la zona de costa, on l’activitat turística incrementa la demanda assistencial als principals centres hospitalaris de la Costa Daurada. A banda del punt fix del Banc de Sang de l’Hospital Joan XXIII, els Hospitals de Santa Tecla i l’Hospital del Vendrell són centres mensuals de recollida en què els veïns i veïnes del Baix Penedès i el Tarragonès poden donar sang d’una manera àgil i programada. A més a més, els responsables del Banc de Sang a les comarques tarragonines han previst campanyes mòbils de donació durant les pròximes setmanes a poblacions turístiques com ara Cambrils, Torredembarra i Sant Carles de la Ràpita.

A l’estiu les donacions baixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any. Fem vacances, les empreses i les universitats redueixen l’activitat i moltes persones canvien els hàbits i deixen de donar sang.

Cal donar sang per vacances: 

Els hospitals de Santa Tecla i del Vendrell són punts mensuals de recollida per als donants del Baix Penedès i el Tarragonès

Per garantir que tots els malalts tindran la sang necessària per als tractaments, s’han programat 60 campanyes cada setmana arreu de Catalunya. També estaran obertes les sales de donacions a 20 hospitals del país per assolir les 35.000 donacions necessàries.

A més, hi ha previstes 500 donacions només de plaquetes, per tal de garantir que es mantenen tots els tractaments que necessiten aquest component sanguini, molt necessari, entre altres, per als malalts de càncer.

La doctora Virgina Callao, directora del Banc de Sang i Teixts a la demarcació de Tarragona, reconeix que «en l’actualitat disposem de reserves per a uns 9 dies, que és una bona situació en aquesta època de l’any. Però el que més ens preocupa és el període que va des de la segona quinzena de juliol fins a finals d’agost, que és quan la majoria de famílies concentren les seves vacances. És per això que cal potenciar les campanyes mòbils al territori i insistir en els missatges a la població que són necessàries unes mil donacions al dia a tot Catalunya».

Aquest estiu el Banc de Sang ha realitzat ja campanyes mòbils de captació amb el seu característic bus a l’Ametlla de Mar, a Calafell, a Salou i a Miami Platja. En les pròximes setmanes faran el mateix al passeig Marítim de Cambrils (dies 9 i 10 d’agost), al passeig marítim de Torredembarra (11 d’agost) i al Casal de Jubilats de Sant Carles de la Ràpita (19 d’agost). Tots els donants de sang durant l’estiu són obsequiats amb una bossa de roba amb el nou missatge del Banc de Sang «Dona el millor de tu. Dona sang».

La importància d’unes reserves estables

Cada dia clíniques i hospitals fan servir sang. Per això és important tenir unes reserves que permetin fer front a qualsevol situació inesperada, com va ser el cas dels atemptats de l’any passat a Barcelona i Cambrils.

En aquella ocasió, gràcies al fet que el Banc de Sang disposava de prou reserves es van poder atendre les necessitats immediates dels hospitals.