Arriba el bon temps: els riscos del sol per a la nostra pell

La taxa de càncer de pell, el temut melanoma, augmenta

Per . Actualitzat el

L’exposició de la pell al sol i a l’aire lliure és una pràctica que, si no es fa amb mesura, pot comportar conseqüències negatives per a la pell: des d’irritacions i cremades a l’aparició del temut melanoma. L’exposició solar amb finalitats estètiques pot ser perjudicial si no es prenen les mesures necessàries, però també les elevades temperatures, la sudoració o la humitat poden generar afeccions dermatològiques que cal prevenir.

Quan comença el bon temps sempre es parla d’un increment de les al·lèrgies per pol·len i àcars…. però, realment és aquesta estació de l’any especialment delicada pels que pateixen trastorns a la pell? Segons el doctor Pedro Zaballos, cap de Dermatologia de la Xarxa de Santa Tecla, hi ha malalties cutànies que solen millorar amb el bon temps com la psoriasi, la dermatitis atòpica, etc., mentre que altres com el lupus o la rosàcia poden empitjorar. També és important saber que amb el bon temps exposem més percentatge de la nostra pell al sol i amb més freqüència, de manera que podem rebre una major quantitat de radiació solar que pot ser perjudicial.

A banda del sol, hi ha molts factors ambientals que poden influir en la salut de la pell, especialment la radiació ultraviolada i la humitat, però també és important l’alimentació. «Som el que mengem», assegura el doctor Zaballos, «i la pell no és una excepció. Moltes substàncies que ingerim poden ser perjudicials per a la nostra pell, com l’alcohol per al pacient psoriàtic o per al que pateix porfíria, per exemple. A més, determinats aliments poden provocar-nos una erupció cutània per una reacció tòxica o al·lèrgica».

No podem oblidar tampoc l’ús de cosmètics, ja que qualsevol substància que contacta amb la nostra pell pot ajudar-nos, però també perjudicar-nos, i els cosmètics no són una excepció. Sabons amb PH inadequats o detergents agressius poden ser perjudicials per a la nostra pell. A més, algunes substàncies presents en els sabons, com determinats conservants, poden provocar reaccions al·lèrgiques.

Cal conèixer la pròpia pell
La tipologia de la pell també pot predisposar una persona a tenir unes patologies concretes; així, per exemple, la pell greixosa pot predisposar a una dermatitis seborreica i la pell atòpica, a una dermatitis atòpica. Per aquest motiu, assegura el dermatòleg «és molt important conèixer la nostra pell perquè, si no, podríem estar utilitzant cosmètics inadequats que poden empitjorar les nostres malalties cutànies». Per exemple, no hem d’aplicar-nos una crema hidratant greixosa a la cara si la nostra pell és mixta o greixosa perquè podem empitjorar una dermatitis seborreica o pot provocar-nos una erupció acneïforme (similar a un acne).

Exposició solar
Evidentment cal parlar sobre l’exposició solar que, si és excessiva, pot ser clarament perjudicial per a la nostra pell. Quines persones han de tenir més cura? Quines són les principals recomanacions?

Segons el cap de dermatologia, «una exposició excessiva al sol pot provocar problemes a curt termini com una cremada solar o, el que és més greu, a llarg termini com un càncer cutani. Dins del grup dels càncers cutanis, el melanoma és el del pitjor pronòstic i pot provocar la mort del pacient que el pateix».

Tot i que tothom hauria de protegir-se de l’abús de sol, les persones que tenen més predisposició a tenir un melanoma són aquelles que tenen un color clar de pèl, pell i ulls; més de 50 nevus melanocítics (pigues), sobretot si algun és atípic; antecedents familiars de melanoma; cremades solars a la infància i l’exposició perllongada o intensa a radiació ultraviolada.

Recomanacions
La recomanació és evitar les hores de sol amb un més índex de radiació ultraviolada, és a dir, entre les 12 i les 17 hores i aplicar-se un bon fotoprotector de manera adequada. Pel que fa al fotoprotector, és important que el factor de protecció no sigui inferior de 40 en nens ni inferior de 20-30 en adults, aplicar-lo a consciència mitja hora abans de l’exposició solar i, finalment, renovar la seva aplicació cada dues hores i després el bany.

Acabem preguntant al doctor: «a l’estiu, si una persona es passa moltes hores a la platja prenent el sol… què li diria?»

«Que faci cas a les recomanacions anteriors i que redueixi la seva exposició solar perquè una de les possibles conseqüències a mitjà o llarg termini podria ser patir un dels pitjors càncers que existeixen, el melanoma, càncer que pot provocar, amb una freqüència elevada, la mort del pacient que ho pateix però que si es detecta a temps pot curar-se. Per això, també li recomanaria que si ha abusat en el passat de l’exposició solar, s’autoexplori la pell per detectar possibles melanomes incipients i consulti al seu dermatòleg si hi ha dubtes».

 

Llegiu l’entrevista al doctor Zaballos.