El CatSalut pren el pols a l’atenció sanitària del Baix Penedès

Per . Actualitzat el

Un centenar d’usuaris i usuàries del sistema sanitari del Vendrell (una cinquantena del CAP del Vendrell i una altra cinquantena de l’Hospital del Vendrell) han participat en una sèrie d’entrevistes impulsades pel CatSalut (Plaensa) per tal de conèixer la percepció que la ciutadania té de l’atenció sanitària al Baix Penedès. Les entrevistes a aquests dos grups focals, realitzades a la sala d’actes de l’Hospital del Vendrell (gestionat per la Xarxa de Santa Tecla), constitueixen una important eina per anar redefinint els estàndards de qualitat del sistema sanitari implantats arreu de Catalunya.

El Pla d’Enquestes de Satisfacció dels usuaris del CatSalut dels usuaris del Servei Català de la Salut (PLAENSA) 2003-2021 és una de les eines utilitzades per assolir una alta qualitat assistencial. La funció del PLAENSA és mesurar la percepció, satisfacció i experiència dels usuaris de les línies i serveis dels centres proveïdors del Sistema Integral d’Utilització pública de Catalunya (SISCAT), amb l’objectiu d’obtenir informació necessària per a la gestió i la presa de decisions.

El PLAENSA consta actualment de 16 línies d’estudi, les quals s’estudien de manera periòdica cada tres anys. Durant aquest 2018 es realitzaran els estudis de les línies d’Atenció Primària, Atenció Hospitalària i Consulta de Salut Mental Ambulatòria.

Una de les tècniques qualitatives utilitzades en el disseny del qüestionari i en la seva revisió són els  anomenats grups focals (conjuntament amb les entrevistes en profunditat i la revisió bibliogràfica del contingut). Un grup focal es pot definir com una tècnica d’investigació qualitativa la qual pretén explorar i analitzar el discurs dels seus integrants respecte a un aspecte concret.

En aquesta línia, el dia 4 de maig de 2018 es van constituir dos grups focals a les instal·lacions de l’hospital del Vendrell. El primer, dut a terme a les 10 hores, es va tractar el servei d’atenció primària. El segon, realitzat a les 12 hores, va girar al voltant del procés d’atenció hospitalària amb internament. Els grups, integrats per usuaris del CatSalut que haguessin utilitzat els serveis esmentats en els darrers dotze mesos, van ser conduïts pel grup d’expertes de la universitat Miguel Hernández d’Elx (Alacant), especialitzats en la recerca en l’àmbit sanitari. Cada sessió va tenir una desena de membres i van complementar els grups duts a terme als serveis matrius del CatSalut, amb pacients usuaris dels mateixos serveis provinents d’altres hospitals. Durant els pròxims mesos s’analitzarà el contingut extret de cada grup focal i s’iniciarà el procés per decidir si els ítems detectats s’incorporaran al qüestionari administrat a la població en general durant el transcurs del PLAENSA 2018.