Quim Torra, nou president de la Generalitat de Catalunya

El candidat proposat per Carles Puigdemont és investit gràcies a l’abstenció de la CUP i els vots favorables de JxC i ERC

Per . Actualitzat el

Quim Torra s’ha convertit aquest migdia, 14 de maig de 2018, en el 131è president de la Generalitat de Catalunya. Durant la segona sessió del ple d’investidura celebrada aquest dilluns, el polític de Blanes ha obtingut el suport necessari per ser investit. Ara, durant els cinc pròxims dies, haurà de prendre possessió del càrrec i nomenar el seu Consell Executiu.

La investidura de Torra es produirà per majoria simple gràcies a l’abstenció de la CUP que ha anunciat que «serem oposició per lleieltat a l’1-O». En aquets sentit, Torra ha dit que «serem fidels al mandat de l’1-O i construirem la República». És més, el futur president de la Generalitat ha dit que «defensar la República és apostar pels set milions i mig de catalans».

Torra ha defensat durant el seu discurs la posada en marxa de les «tres vies d’acció política republicana»: «l’Espai Lliure d’Europa, amb el Consell de la República; el Govern de la Generalitat, el Parlament i els Ajuntaments; l’Assemblea de Càrrecs Electes i la ciutadania apoderada i mobilitzada».

I, en relació a l’aplicació de l’article 155 i als presos polítics, Torra ha assegurat que «arrencant la legislatura podrem encarar amb més capacitat de resistència la celebració dels judicis contra els polítics demòcrates catalans».

En aquest sentit, Torra ha reivindicat la «sobirania del Parlament» i ha anunciat que «el Govern tornarà a impulsar totes les lleis que el PP ha dut al TC».