El col·lectiu d’infermeria familiar i comunitària, cabdal per al sistema sanitari català

Participació activa de la Xarxa de Santa Tecla en el Congrés Català d’Infermeria celebrat a Tarragona

Per . Actualitzat el

Els passats 18 i 19 d’abril es va celebrar el XIV Congrés de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) al Palau de Congressos de Tarragona amb la participació de 410 infermeres d’arreu de Catalunya. En total, es van presentar 266 treballs en format de comunicació i pòster. El lema de la Jornada va ser «Catalunya batega salut!» Al llarg dels dos dies es van dur a terme tallers (de mindfulness, exploració peu diabètic, tutorització d’estudiants, noves mirades en alimentació, maneig de la depressió, atenció domiciliària i trastorns del comportament alimentari) i es van tractar temes relacionats amb l’atenció centrada en la persona, la visibilitat de la infermera, la investigació i la salut mental. Es pretenia donar eines i millorar les habilitats en tasques preventives i de promoció de la salut. La vicepresidència del Congrés va anar a càrrec de Glòria Carol, infermera de l’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, i va ser ella també la que va coordinar els 23 membres del comitè científic (entre ells Sònia Mariscal i Sílvia López, infermeres de l’ABS Baix Penedès i Calafell, respectivament) per a la valoració dels treballs presentats. Les infermeres de primària de la Xarxa de Santa Tecla van presentar 15 treballs, tres dels quals van estar entre els onze finalistes.
El congrés va posar de manifest la importància de la infermeria de primària i la tendència actual de dirigir l’atenció centrada en la persona per tal de donar una millor resposta a la població. També es va posar de manifest la rellevància de sortir a la comunitat i de la prescripció social. La Regió Sanitària del Camp de Tarragona també va voler participar i  va explicar els projectes que està fent en l’àmbit de la cronicitat.
Aprofitant el congrés es va presentar la Guia de la Son de l’AIFICC i en la clausura es va fer menció del gran potencial de les infermeres tarragonines en l’àmbit de la primària, fet que ha fet possible un esdeveniment d’aquestes característiques al territori.

Membres del comitè científic del congrés entre les quals hi ha Glòria Carol, Sílvia Lopez i Sònia Mariscal (infermeres de la Xarxa de Santa Tecla).