Bona postura, bona salut

Adoptar una posició correcta tant a la feina com a la vida quotidiana pot evitar lesions importants

Per . Actualitzat el

Parlar d’higiene postural és parlar de la postura correcta  que hem d’adoptar, tant en posició estàtica com en la realització d’activitats de feina o quotidianes per evitar repercussions negatives que poden afectar el nostre rendiment o bé desencadenar o agreujar altres alteracions i lesions en el nostre cos.

L’objectiu de la higiene postural és aprendre a realitzar els esforços de la vida quotidiana de la forma més adequada possible, disminuint el risc de patir problemes d’esquena, principalment, però tambe d’altres parts del cos com les articulacions, el coll, etc.

Des del Servei de Rehabilitació de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla es treballa i s’aconsella els pacients per afavorir una correcta higiene postural en l’àmbit del treball, però també en la vida quotidiana (vegeu quadre adjunt).

Núria Serra, fisioterapeuta de la Xarxa de Santa Tecla, explica que «tant al lloc de treball com en en la realització de tasques domèstiques és important trobar una posició neutra que redueixi les tensions musculars i articulars. La higiene postural pot aplicar-se a les persones sanes, per prevenir el risc de lesió i als malalts, per disminuir la seva limitació i millorar la seva autonomia».
Postures forçades comportaran un risc de lesió i alteració. També, és cert que les exigències de les feines no són totes les mateixes, i que no serà el mateix treballar dret que assegut davant d’un ordinador, ni tampoc serà igual estar 3 hores que 8 hores dempeus. Així doncs, les males postures variaran en funció del tipus de treball que realitzem. Per això és important habilitar l’espai físic i l’ambient on treballarem per evitar futures lesions o agreujament de les ja existents.

Fer el llit, aixecar un pes, conduir o fer esport són uns altres dels escenaris en què hem de tenir cura de la nostra higiene postural.