L’epidèmia de grip, a punt d’assolir el seu punt àlgid

L’alta incidència del virus s’allargarà fins al mes de febrer i posa a prova, una vegada més, els serveis d’atenció primària i les urgències hospitalàries

Per . Actualitzat el

L’intens episodi de grip que viu Catalunya s’allargarà fins al mes de febrer. Així ho determina el model predictiu PIDIRAC 2018, que situa el punt àlgid de l’epidèmia d’aquest hivern entre les setmanes 4 i 5 de l’any, per posteriorment començar a fer una baixada gradual durant 3-4 setmanes. La incidència dels processos gripals en la població, per tant, seguirà sent alta en els pròxims dies i continuarà sotmetent a una forta pressió assistencial tant els serveis sanitaris d’atenció primària com a les urgències hospitalàries, on l’activitat ha estat extraordinàriament alta des del passat 25 de desembre fins ara arreu de Catalunya i també a les comarques de Tarragona.

Als centres de salut de la Xarxa de Santa Tecla, al Tarragonès i el Baix Penedès, la virulència de la grip d’aquest hivern s’ha fet notar. Les estadístiques de nombre de casos atesos mostren un sensible increment de l’activitat en comparació amb el Nadal de 2016, però el més destacat és que els professionals sanitaris adverteixen que aquestes setmanes els quadres gripals presentats per bona part de la població són més agressius que els d’altres anys.

Atenció Primària
«En general s’ha detectat que la malaltia dura més dies i amb pics de febre més alts», apunta Marta Ruiz, coordinadora mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, «sent especialment agressiva en la població adulta més que en els menors d’edat». Actualment l’activitat gripal, segons dades de Salut, es troba en situació epidèmica d’intensitat moderada i anirà a l’alça en les pròximes setmanes. Per tal d’atendre aquesta demanda assistencial, l’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla, que gestiona les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Tarragona II, Torredembarra, Vila-seca, El Vendrell, Calafell i l’Arboç, aplica el Pla de Contingència del període hivernal que implica, entre altres mesures, la redistribució del temps de les consultes prioritzant l’activitat espontània i urgent sobre la programada, afavorint l’atenció telefònica i reforçant, si és convenient, les consultes i l’atenció continuada.

Hospital de Santa Tecla
La doctora Sílvia Flores, cap del servei d’urgències de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, apunta que l’afluència de pacients als serveis d’urgències està sent molt alta durant tot aquest hivern, fet que obliga a «fer servir tots els recursos per tal d’atendre la demanda». Això explica que durant aquests dies s’hagin hagut d’ocupar els boxs dobles habilitats al servei d’urgències de l’hospital, «espais que en situació de normalitat són ocupats per un únic pacient per qüestió d’intimitat i comoditat». La gran diferència amb hiverns anteriors, però, rau en el grau de complexitat dels malalts que arriben a les urgències hospitalàries. «Hi ha molts pacients que arriben a urgències per quadres gripals, sobretot gent gran amb malalties cròniques, que requereixen ser ingressats al centre hospitalari. Això fa que en moments puntuals puguem tenir més persones per ingressar que llits disponibles, cosa que genera una alta ocupació als boxs d’urgències». Malgrat aquesta situació, l’hospital de la Rambla Vella ha aplicat reforços i de moment ha estat capaç d’absorbir la demanda assistencial provocada per l’epidèmia de la grip i fins i tot ha atès pacients derivats d’altres centres hospitalaris del territori. En aquest sentit, des de la direcció de l’hospital es destaca la gran implicació de tot el personal del centre, especialment del servei d’urgències, per adaptar-se a les càrregues de treball que s’estan produint aquests dies.

Hospital del Vendrell
L’activitat a urgències de l’hospital comarcal del Baix Penedès és frenètica des la darrera setmana de 2017, fins al punt d’haver de derivar algun pacient a l’Hospital de Santa Tecla per indisponibilitat de llits per a l’ingrés. Per fer-se una idea del volum de treball registrat al centre vendrellenc només cal mirar les estadístiques de la darrera setmana de l’any 2017, en la qual es va registrar un increment de pacients atesos per patologia més greu (nivell de triatge I-II) de fins al 60% en relació al mateix període de l’any anterior. Al mateix temps, en aquella mateixa setmana, es va registrar un increment del 30% en l’assistència de patologies més lleus (nivell de triatge V). Des del centre s’explica que aquesta tendència s’ha mantingut en l’inici de 2018 i continua havent-hi una elevada demanda de visites per problemes respiratoris, tant lleus com greus. El doctor Josep Montesinos, cap del servei d’urgències de l’Hospital del Vendrell, explica que «la majoria d’altes són persones joves i infants sense malaltia de base que només necessiten tractament simptomàtic. En canvi, el perfil dels ingressos hospitalaris respon a pacients amb malalties cròniques que es descompensen i processos respiratoris agreujats en forma, per exemple, de pneumònies». La direcció de l’hospital destaca el «gran esforç» que el personal del centre està duent a terme per atendre les necessitats de la ciutadania en aquesta època de màxima incidència de l’epidèmia gripal.
Amb vista a les pròximes setmanes el nivell d’activitat, tant a l’atenció primària com a les urgències hospitalàries, serà similar o fins i tot superior si es confirmen les previsions del departament de Salut sobre la incidència de la grip. Pel que fa a l’eficàcia de la campanya de vacunació contra la grip, pels casos estudiats fins ara als centres pilot de Catalunya es coneix que la vacuna ha estat parcialment efectiva.

LA GRIP
La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.
Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.
En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

Nous dispositius conjunts ICS-GIPSS
L’ICS i GIPSS activaran dos dispositius nous per fer front a l’epidèmia de grip i reforçar el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC). Els nous dispositius són fruit de la coordinació entre l’Hospital Joan XXIII, Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS) i la Direcció d’Atenció Primària.
En primer lloc, els caps de setmana i festius, en horari de dia, els pacients atesos a les urgències de l’Hospital Joan XXIII amb un nivell de complexitat 4 i 5, és a dir, els pacients amb patologies de baixa complexitat, seran atesos al CAP Tàrraco. Per tant, aquests pacients, entraran igualment per la porta d’urgències del Joan XXIII, passaran pel triatge del servei d’urgències, i els pacients de nivell 4 i 5 seran atesos al CAP Tàrraco, centre ubicat al mateix recinte del Parc Sanitari Joan XXIII.
En segon lloc, la unitat d’hospitalització al domicili del Joan XXIII ha crescut amb un equip compost per un metge i dues infermeres amb l’objectiu d’alliberar llits del centre sanitari i drenar els pacients de manera òptima atenent-los a casa seva.