La ciutat commemora la fi de la guerra civil amb diverses activitats

«Les estàtues ens parlen», nova proposta per recórrer la història recent de la Rambla Nova

Per . Actualitzat el

El 15 de gener es commemoren els 79 anys de la fi de la guerra civil a Tarragona, per aquest motiu el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament coordina amb diferents  institucions i entitats culturals un programa d’actes per donar a conèixer els antecedents, el desenvolupament i els efectes posteriors del conflicte bèl·lic a la ciutat. Del 16 de gener al 20 de febrer s’han programat tres conferències, dues exposicions, quatre presentacions de llibres i tres visites guiades gratuïtes amb inscripció prèvia.

Els actes començaran el dimarts 16 de gener amb la presentació del llibre Les actes de la Comissaria de Defensa Militar de Tarragona, 1937 d’Angel P. Archilla Navarro a l’Arxiu del Port de Tarragona. El dimecres 17, a l’Antic Ajuntament s’inaugurarà l’exposició Sota les bombes del Museu d’Història de Tarragona. Els actes continuaran amb dues presentacions de llibres, el dia 18 a la Cambra de Comerç de Tarragona es presentarà El cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós de Genís Cinca i el dia 19, l’Espai Turisme acollirà la doble presentació del llibre i l’exposició Revolució i Guerra Civil a Tarragona, imatges d’Hermenegild Vallvé, a càrrec de Josep Sanchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània de la URV.

El dimarts 23 de gener, L’Arxiu, a la planta segona de la Tabacalera, acollirà la presentació del llibre Dret a castigar? La Llei de Responsabilitats Polítiques al Tarragonès (1939-1945) d’Albert Solé Fernandez. El dissabte 27 de gener, es realitzarà la visita guiada Els espais de la repressió franquista a Tarragona, a càrrec de Francesc X. Tolosana, les places són limitades i cal fer reserva prèvia a través del correu forumtarragona@gmail.com. La Biblioteca de Tarragona ha organitzat pel dimecres 31 de gener la conferència Salvaguarda del patrimoni històric al Camp de Tarragona durant la Guerra Civil a càrrec de Jaume Massó Carballido.

El primer dissabte de febrer, el dia 3, es durà a terme la visita guiada Els espais de la memòria de Tarragona que recorrerà el refugi antiaeri, l’Antiga Audiència i la Presó de Pilats. L’activitat és gratuïta amb places limitades que cal reservar a través del correu bhmt@tarragona.cat. El dissabte 17, es realitzarà una nova proposta divulgativa, es tracta d’una visita guiada que porta per nom Les estàtues ens parlen que recorrerà la Rambla Nova per recordar fites de la història passada i recent. La ruta anirà a càrrec de l’arquitecte Ramon Aloguin i cal reserva prèvia a bhmt@tar-ragona.cat.

Els actes de commemoració finalitzaran el dimarts 20 de febrer amb la conferència Pau Casals i l’exili. El compromís del silenci, a càrrec de Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals. La xerrada se celebrarà a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura i està organitzada per Omnium Cultural del Tarragonès.

A més a més d’aquestes visites obertes a tots els ciutadans, aquest any també es continuaran desenvolupant les Rutes Pedagògiques adreçades als centres docents i que durant l’any passat varen assistir 12 centres i uns 400 alumnes.