Promoure la lactància materna, una qüestió de tota la societat

La Xarxa de Santa Tecla obre els seus centres de salut a les famílies per donar a conèixer els beneficis de l’alletament matern

Per . Actualitzat el

La lactància materna no és un assumpte només de la mare. És responsabilitat de tota la societat. Han d’obrir-se oportunitats reals perquè totes les mares puguin alletar els seus fills. Això requereix que els diferents sectors sumin les seves responsabilitats: els governs, el sistema de salut, les empreses, les famílies i les comunitats. L’eliminació de les barreres que molt sovint enfronten les mares requereix que tots entenguem la importància de la lactància materna i treballem per promoure cultures de protecció i suport. Entre tots hauríem d’esforçar-nos per protegir el dret de les mares a alletar i el dret dels nens i nenes a rebre lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida i alimentació complementària adequada mentre continua la lactància materna durant dos anys o més. Les institucions de salut i el seu personal necessiten desenvolupar polítiques, programes, protocols i rutines que garanteixin la protecció, promoció i suport de la lactància materna i protegeixin la salut pública sobre qualsevol interès privat o particular. Així, s’ha de donar informació veraç que ajudi les mares a prendre decisions informades sobre l’alimentació dels seus fills i filles i han d’oferir conselleria professional oportuna.

La WABA (Aliança Mundial pro Lactància Materna), és una entitat que treballa conjuntament amb l’OMS i UNICEF coordina cada any la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna. Aquest 2017 el lema de la campanya ha estat «Sostenint la Lactància Materna Units».
Les activitats al voltant de la Setmana Mundial de la Lactància a la Xarxa de Santa Tecla van tenir lloc la tercera setmana de novembre amb un acte central als dos hospitals de la Xarxa (Hospital Santa Tecla i  Hospital del Vendrell) i diverses activitats als diferents CAP del Tarragonès i el Baix Penedès. Enguany, per tots els motius que he desvetllat en l’inici d’aquest escrit, des del grup de lactància de la Xarxa es va considerar molt oportú que una experta com la doctora Yndira Gonzàlez, odontopediatra, llicenciada en Odontologia, màster en Odontopediatria, professora del Màster d’odontopediatria de la Universitat de Barcelona i professora col·laboradora de la clínica d’odontopediatria i ortodòncia de l’Hospital Sant Joan de Déu, realitzés una xerrada per promocionar la lactància materna, amb l’objectiu d’aclarirr alguns  conceptes, donar eines a les mares per realitzar una bona higiene oral i desmentir que la lactància materna provoca càries, ja que després de la seva xerrada vam poder constatar que la mala alimentació i els mals hàbits higienico-orals són els causants de la major part de les càries que pateixen els nadons.
Amb una sessió molt pràctica vam poder  veure bona part del material que hi ha al mercat i que fa molt més fàcil la higiene oral d’aquests nadons. Així, les mares van agafar confiança per poder promoure una bona higiene oral i van conèixer de la mà d’una odontopediatra com la Dra. Gonzàlez els nombrosos beneficis que té la lactància materna en el desenvolupament oral del nadó.