«El paper del PSC ha de ser de govern i de passar pàgina»

Entrevistem Rosa Maria Ibarra, cap de llista del PSC per Tarragona

Per . Actualitzat el

Tot i la seva experiència durant la passada legislatura al Parlament de Catalunya, Rosa Maria Ibarra brega des de fa anys en la política municipal. Regidora primer d’Alió i després de Valls, acumula cinc legislatures fent política des de l’administració més pròxima al ciutadà. Cinc mandats que ha compaginat amb el Consell Comarcal de l’Alt Camp i que l’han dut a ser la portaveu del seu grup municipal a l’Ajuntament de Valls. A les primàries socialistes va quedar per darrere de l’exregidor de Tarragona Carles Castillo, però la cúpula socialista va relegar el que anys enrere sonava com a successor de Ballesteros encenent els ànims entre les files del partit. Amb un discurs més de partit que l’irreverent Castillo, Iceta s’assegura que no hi hagi sortides de to en uns comicis en què el relat es menja les propostes.

El 21-D és un referèndum?

No. Són unes eleccions al Parlament de Catalunya.

Si el bloc del 155 suma majoria, creu que hi haurà pacte?

No estem d’acord amb aquesta nomenclatura, no ens considerem dins de cap bloc perquè nosaltres estem per bastir ponts, no per fer blocs. Però si es refereix a si sumaríem amb C’s i PP per fer govern, per nosaltres qui ha de ser president de la Generalitat és Miquel Iceta i no preveien cap altre escenari possible.

Si guanya el bloc independentista, s’aplicarà el 155?

No necessàriament. Tothom pot tenir els plantejaments polítics o les idees que vulgui, però dins de la legalitat.

I si utilitzen la via unilateral?

Si utilitzen la via unilateral s’haurà de tornar a aplicar i haurem agreujat molt la situació política, econòmica i social que tenim en aquests moments a Catalunya.

No creu que van establir un perillós precedent donant suport al 155?

Crec que va ser molt trist haver d’aplicar el 155 i va ser una imprudència que el president Puigdemont, el dia 26 d’octubre, quan tenia la possibilitat de convocar eleccions, que tot feia creure que les convocaria, al final cedís a la pressió de determinats sectors i no les convoqués. Perquè, si les hagués convocat, no estaríem en la situació que estem ara i no s’hauria aplicat el 155.

Després del «líbranos de Rajoy» i la posterior ‘selfie’ amb la plana major del PP català, creu que Iceta té alguna credibilitat?

El Miquel Iceta té tota la credibilitat i hem de recordar que ell i tot el PSC es van negar a la investidura de Rajoy i va votar que no, posant en perill la relació amb el PSOE. Hem de recordar que altres grups haurien pogut fer un canvi a la presidència del govern espanyol i, en comptes de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, van preferir que Mariano Rajoy fos el president. Les imatges i les selfies són anecdòtiques i la xarxa n’és plena de representants de partits polítics diversos.

No els esgarrifa manifestar-se al costat d’associacions franquistes?

Sí, a les manifestacions i a les no manifestacions. Els radicals de qualsevol sentit són el pitjor que li pot passar a la nostra societat. Hauríem d’intentar per moltes vies, com la seguretat, però també amb la formació i l’educació, evitar que aquests grups poguessin anar a més.

Està renunciant al seu catalanisme per recuperar els vots de ciutadans al cinturó roig?

De cap de les maneres, nosaltres reivindiquem un catalanisme social i polític històric. El catalanisme de les coses ben fetes, de la feina ben feta, que tirava endavant el país, que feia Catalunya respectada a la resta d’Espanya, a tot Europa i a tot el món i que creiem que s’ha perdut.

S’autodenominen d’esquerres però absorbeixen Unió, no és incongruent?

No ho és. De fet, quan Unió es va fragmentar, Demòcrates de Catalunya va passar a ERC i ningú es va esquinçar les vestidures i, en canvi ara, es posen en qüestió els nostres plantejaments d’esquerres. El PSC es presenta amb un programa d’esquerres i fa un pacte puntual per una situació excepcional que viu el país, perquè vol vestir un projecte plural i central. I, de fet, a banda d’incorporar persones que venen d’Units per Avançar, com el Ramon Espadaler o el Joan Caballola, aquí a les comarques de Tarragona hem incorporat persones que estan més a l’esquerra que el PSC com Carlos Jiménez Villarejo o Beatriz Silva. Hem fet un projecte transversal, plural i central.

Per què porten a la Junta Electoral una pancarta que demana la llibertat dels presos polítics?

Com en totes eleccions, al voltant dels col·legis electorals hi ha d’haver la situació més neutra possible per no contaminar el procés electoral.

Preocupa la fuga d’empreses?

Sí, molt. Gairebé 3.000 empreses han tret la seva seu social i 1.000 han tret també el seu domicili fiscal. Ens preocupa molt que això vagi en detriment del poder econòmic que sempre havia tingut Catalunya.

Tractant-se només de canvis de seu social i sense deslocalitzar personal, no ha sigut més una mesura de pressió contra l’independentisme que una amenaça real per a l’economia?

No, al contrari. Jo crec que ha estat una mesura de prevenció de les empreses davant de la inestabilitat creada i de cara a possibles situacions futures.

Quin paper vol tenir el PSC a partir del 22 de desembre?

El paper del PSC ha de ser de govern, de passar pàgina a la situació, de recuperar l’economia, de recuperar la convivència que en moltes situacions s’ha trencat i de recuperar aquest catalanisme social i polític per tirar endavant la Catalunya que havia estat tan respectada arreu i que ara s’ha vist afectada per tot això que ha passat.

T’atreveixes a dir-me quants diputats traureu a Tarragona?

Jo crec que aquesta vegada podem arribar als quatre diputats.