Els centres de la Xarxa de Santa Tecla se sumen a la Setmana de la Lactància Materna

Aquest any el lema de la commemoració se centra en la necessitat de desenvolupar polítiques de suport de la lactància materna des de tots els àmbits de la societat

Per . Actualitzat el

Els hospitals de Santa Tecla i del Vendrell, així com les àrees bàsiques de salut de la Xarxa, celebren la setmana de la lactància entre el 14 i el 16 de novembre amb un seguit de xerrades i tallers que conformen un programa d’actes encaminats a donar a conèixer els beneficis de l’alletament matern a tota la ciutadania. En parlem amb la infermera Núria Pié i la llevadora Wendy Lazo, membres del Grup de Treball de Lactància Materna de la Xarxa de Santa Tecla.

El programa d’activitats engloba tots els centres de la Xarxa del Tarragonès i del Baix Penedès i està pensat per donar a conèixer els beneficis de la lactància materna mitjançant xerrades i tallers adreçats a tota la família. Un dels actes centrals és la xerrada que impartirà l’odontopediatra Yndira Gonzàlez, sobre com s’ha de realitzar la higiene oral al nadó durant la lactància materna per evitar les càries així com les conseqüències que pot tenir l’ús de xumets i biberons, entre altres. D’altra banda, cada centre ha programat activitats com tallers de ioga, sobre el port i lactància, maneig de llet materna (extracció i emmagatzematge…), etc., així com xerrades (vegeu quadre d’activitats).

«Pel bé comú»
La Setmana Mundial de la Lactància Materna arriba aquest any a la 25a edició i, en aquesta ocasió, té com a lema «Construïm aliances per protegir la lactància materna: pel bé comú, sense conflicte d’interessos» que, segons les dues professionals sanitàries, «advoca perquè tots els agents implicats en la sanitat: governs, professionals, societat…. tots, ens impliquem i treballem en l’elaboració de polítiques de protecció i suport de la lactància materna».

Grup de suport
La lactància materna és la primera immunitat que rep el nadó de la seva mare i aporta molts beneficis contrastats: millora el sistema immunològic, és beneficiós a l’hora de fer front a malalties infeccioses dels nadons en els aparells digestiu i respiratori, disminueix les possibilitats de tenir càncer de mama, és sostenible i ecològic… i crea un vincle únic entre la mare i el seu nadó.

Segons Pié i Lazo, «malgrat que la lactància materna és instintiva, més encara per al nadó, també és un acte que s’aprèn i és un acte fisiològic que, com a tal, pot comportar dificultats. Les professionals, en aquest cas, hem d’acompanyar les dones, tant si decideixen donar el pit com si no, i ajudar-les en tot allò que necessitin, tant abans com durant el part i en el puerperi».

Per dur a terme aquesta tasca cada centre sanitari de la Xarxa disposa d’un grup de suport a l’alletament matern, integrat per infermeres i llevadores que ofereix acompanyament a les dones en totes les etapes de la criança, tant en l’àmbit hospitalari com de primària.

Néixer a la Xarxa
L’activitat dels grups de suport a l’alletament matern s’engloba dins del programa Néixer a la Xarxa, que es va posar en marxa fa set anys a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i a l’Hospital del Vendrell, amb la finalitat d’humanitzar i apropar les maternitats a les dones embarassades i a les seves famílies.
En el marc del programa es realitzen mensualment xerrades informatives a través de les quals les gestants i els seus acompanyants poden conèixer de primera mà els protocols assistencials dels centres, les instal·lacions i el personal sanitari que atendrà el part quan arribi el moment. Així, cada primer dimecres de cada mes es realitza una jornada de portes obertes, amb sessions informatives i visita a les instal·lacions tant a l’hospital del Vendrell com de Santa Tecla a Tarragona.