Tardor i hivern, les estacions més temudes

Els menors d’un any són els més afectats per les malalties respiratòries amb l’arribada del fred

Per . Actualitzat el

Refredar-se és possible en qualsevol moment de l’any, però és cert que les estacions de la tardor i l’hivern, quan baixen les temperatures, són les més propícies per a proliferació de malalties provocades per virus respiratoris com ara els refredats comuns o la grip. Aquestes malalties són generalment banals i no comporten gravetat, però poden ser especialment perjudicials per als grups poblacionals de risc, com ara la gent gran, els nadons i les persones amb malalties cròniques, ja que poden complicar-se produint quadres pneumònics, bronquitis o insuficiències respiratòries greus. En el cas dels menors d’edat, cal estar especialment amatent amb els més petits. En els nadons de menys d’un any, que encara no tenen desenvolupat del tot el seu sistema immunitari per fer front als virus ambientals, són bastant comunes les malalties respiratòries. Parlem d’aquesta realitat amb el pediatre Raúl Ozaeta de l’Hospital del Vendrell.

«Les malalties respiratòries són les que es presenten amb més freqüència en edats infantils», diu el doctor, que afegeix que «la incidència i prevalença d’aquestes patologies puja a l’hivern, quan el clima és més fred i hi ha una major reproducció dels virus».
I per què els nens petits es refreden tant? «Els menors d’un any són els més afectats per les malalties respiratòries. Això es deu al fet que les vies respiratòries dels menors són més petites i inestables. En aquestes edats els nens encara no han desenvolupat la immunitat necessària per evitar el contagi de virus del medi ambient».
Els consells per intentar prevenir el contagi de refredats i grips entre els més petits són els coneguts per tothom, però no per això deixen de ser importants. «Cal evitar els llocs tancats amb la presència de molta gent i cal tenir sempre les mans netes, utilitzant aigua i sabó per rentar-les i mantenir-les lliures de bacteris. En els nens més petits és importat evitar al màxim els canvis bruscos de temperatura, ventilar la casa cada dia i evitar fumar prop dels nens, doncs les partícules irritants poden penetrar en la pell i les roba», recomana el pediatre.
Pel que fa a les mesures a seguir, si un petit està refredat i es volen evitar complicacions, el doctor Ozaeta apunta que «és important netejar el nas del nadó com a mínim un cop cada dues hores, mantenir un estat d’hidratació adient i controlar la temperatura continuadament».
Els signes d’alarma pels quals cal adreçar-se immediatament als serveis d’urgències són la respiració agitada, l’enfonsament de les costelles al respirar i el decaïment no relacionat amb la febre.