La Xarxa de Santa Tecla, present al congrés d’oncologia més important del món

Vicenç Valentí, cap d’Oncologia de l’hospital de Santa Tecla, va assistir al congrés de l’Associació Americana d’Oncologia Clínica a Chicago

Per . Actualitzat el

Chicago, la capital de l’estat d’Ilinois, està situada a la vora del llac Michigan. Entre els seus atractius es poden destacar la Torre Willis, un enorme gratacel que és el segon més alt dels Estats Units; el centenari estadi de beisbol Wrigley Field, on juguen els Chicago Cubs, actuals campions de lliga, i el McCormick Center, un enorme palau de convencions on cada any se celebra el congrés de l’Associació Americana d’Oncologia Clínica (ASCO). Cada any, a començament de juny, al centre de Chicago apareixen cartells penjats als fanals que donen la benvinguda als 25.000 oncòlegs de tot el món que arriben a la ciutat. Aquest any 2017 des de la Xarxa de Santa Tecla també hem estat presents en aquest esdeveniment tan rellevant.

Aquest any, la sessió plenària, on es presenten les comunicacions més importants, va ser molt interesant ja que s’hi van discutir avenços importants que explicaré amb una mica de detall.
Així, el Dr. Karim Fizazi, de l’Institut Gustave Roussy de París, va presentar els resultats d’un estudi on es va donar abiraterona afegida amb el tractament hormonal estàndard en els pacients recentment diagnosticats de càncer de pròstata metastàtic. Fins ara l’abiraterona l’estàvem donant després de la progressió al tractament hormonal inicial. El fet de donar-la abans, en primera línia, va oferir una milloria en el temps de la supervivència mitjana d’aquests pacients.

El Dr. Robson, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, va presentar els resultats de tractament amb olaparib en segona línia en pacients amb càncer de mama metastàtic portadores de mutacions del gen BRCA1 o el gen BRCA2. Aquest estudi va mostrar que les pacients que tenen aquestes mutacions es beneficien més d’un tractament amb olaparib que de la quimioteràpia. Això posa de manifest la importància que tenen els estudis genètics de mutacions per prendre la decisió d’escollir un fàrmac o un altre per tractar un pacient amb càncer. Aquest procediment permet administrar tractaments personalitzats basats en la biologia i la genètica que, de fet, en molts casos ja estem utilitzant en el dia a dia.

La Dra. Quian Shi, de la Clínica Mayo a Rochester (Minnessota) va presentar un estudi diferent, però també molt interesant, centrat en el tractament adjuvant del càncer de còlon. El tractament adjuvant és aquell que s’administra a pacients que s’han operat d’un tumor i no tenen metàstasi, amb l’objectiu de disminuir el risc que el tumor torni a sortir. La quimioteràpia adjuvant del càncer de còlon actualment dura sis mesos. En aquest estudi es va demostrar que podria durar tan sols durant tres mesos, amb la mateixa eficàcia, en casos seleccionats. Això representa un canvi de paradigma amb la possibilitat d’escurçar els tractaments d’alguns pacients, evitant efectes adversos de la quimioteràpia.

A la resta del Congrés es va parlar d’altres avenços, especialment en l’àmbit de la immunoteràpia, una nova i exitosa estratègia de tractament farmacològic antitumoral. I, finalment, tot s’ha d’explicar, també hi va haver alguns estudis dels quals s’esperava molt, els resultats dels quals van decebre els assistents en no haver assolit el benefici que s’esperava.

Tot plegat, el Congrés ASCO és la cita més important de l’any per als oncòlegs de tot el món i sempre procurem que algun membre de la nostra unitat d’Oncologia hi sigui present. L’objectiu és portar la informació de les novetats en primera persona, el més aviat possible a l’Hospital de Santa Tecla i a l’Hospital del Vendrell.

Dr. Vicenç Valentí
Cap Oncologia
Xarxa de Santa Tecla