La URV edita la primera guia pràctica sobre la nova normativa del català

L’anàlisi és obra del professor Jordi Ginebra

Per . Actualitzat el

La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica és el títol del manual que el professor Jordi Ginebra ha elaborat com a resultat de l’anàlisi de la nova normativa gramatical i ortogràfica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que ha editat Publicacions URV. L’obra, que té per objectiu proporcionar informació pràctica sobre la nova normativa lingüística en els registres formals del català, contempla tant els canvis que hi ha hagut com aquells punts que han generat debat però que no s’han modificat.

La guia és la primera obra d’aquestes característiques que es publica després dels canvis en la normativa lingüística de l’IEC. Té l’origen en el guió d’un curs que l’autor va impartir als estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la URV, de manera que tracta de resoldre dubtes i apunta com aplicar de manera segura les orientacions de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC) i de l’Ortografia catalana (OIEC). És per això que el llibre està pensat per a tota mena de públic amb un mínim d’instrucció gramatical, però pot ser útil sobretot a professors, escriptors, periodistes, assessors lingüístics i correctors.

Així, l’eina s’estructura en quatre capítols que permeten utilitzar correctament el català estàndard: el primer dedicat als aspectes de la normativa gramatical que han canviat; el segon presenta aquells punts que no han canviat però que han estat objecte de propostes de modificació; el tercer tracta sobre altres qüestions gramaticals; i el quart està dedicat a l’ortrografia.

El llibre s’ha editat en paper i en format digital, d’accés lliure, al web de Publicacions URV i es troba a la venda i en intercanvi al repositori UNE-REBIUN, el sistema d’intercanvi de llibres digitals impulsat per la Xarxa de Biblioteques de les Universitats Espanyoles (REBIUN) i la Unió d’Editorials de les Universitats Espanyoles (UNE).