Casal d’estiu de la Fundació Estela, una eina de conciliació familiar

La idea és oferir un servei a les famílies perquè puguin conciliar la seva vida laboral i familiar al llarg de tot l’estiu

Per . Actualitzat el

Fa pocs dies que ha començat el curs 2017/18 a l’Escola de la Fundació Estela però aquest estiu l’activitat no s’ha aturat  al centre i tots els usuaris –tant de l’Escola com de la Llar-Residència– han pogut gaudir d’unes setmanes d’esbarjo i d’oci en el marc del casal d’estiu que ha tingut lloc durant els mesos de juliol i agost i que ha aprofitat tant els espais propis com els que ofereix la ciutat de Tarragona, tant el seu nucli urbà com les platges.

Com cada any, les famílies de la Fundació Estela per a la Discapacitat han pogut fer ús del casal i resoldre així les dificultats logístiques derivades de la conciliació familiar i laboral en època de vacances escolars. Tal com explica Divina Viso, coordinadora de les activitats estiuenques de l’Estela, també es pretén oferir un espai lúdic i d’oci a un sector poblacional per al qual no sempre és fàcil de trobar una oferta adaptada a les seves necessitats emocionals, pedagògiques i terapèutiques. En aquesta ocasió la periodicitat ha estat setmanal, de manera que les famílies han pogut organitzar els seus períodes de treball i vacances sense patir per l’atenció als seus familiars amb discapacitat.

Èxit d’assistència

El casal d’estiu de la Fundació Estela per a la Discapacitat ha tingut una gran acollida per part dels usuaris, tal com ja és habitual des que es va començar a oferir amb l’adhesió de la fundació a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Així, aquest any una mitjana de 15 usuaris al mes de juliol i de 30 durant el mes d’agost han aprofitat aquest servei, que cada any té més adeptes.

Activitats adaptades

Amb un equip professional integrat per 10 monitors i monitores, els participants del casal han pogut gaudir d’un programa d’activitats adaptat a les necessitats de cada grup, en funció del seu grau d’autonomia.

«Es tracta de gaudir del temps d’oci i lleure, d’acord amb les capacitats de cadascun», assegura Divina Viso. Gràcies a les instal·lacions de l’Escola Estela, que inclouen la piscina, moltes de les accions proposades pels professionals es poden dur a terme al centre. Hi destaquen els treballs manuals pensats perquè tots els usuaris, en funció de les seves capacitats, els puguin fer, o bé un interessant taller de castells com el que va oferir la colla castellera Xiquets de Tarragona per ensenyar als usuaris del casal com es fa un castell, fins i tot participant en la construcció d’un pilar.

Però també han gaudit d’activitats diverses com sortides a la platja o a diversos espais de la ciutat de Tarragona, on han fet visites culturals com per exemple a la Casa Castellarnau i la Casa Canals, o a Valls, on van visitar l’església.

Amb una festa de cloenda molt especial a bord de la Golondrina Tarragona Blau, els participants en el casal i les seves famílies van dir adeu a l’estiu i ja afronten un any ple de reptes.

La Fundació Estela per a la Discapacitat de la Xarxa de Santa Tecla té cura de prop de 300 persones amb discapacitat psíquica a les comarques de Tarragona des de l’edat infantil fins a l’edat adulta. Els serveis de la fundació inclouen l’Escola d’Educació Especial Estela (amb 80 alumnes dels 3 als 21 anys), els serveis de Taller Ocupacional (amb un total de 114 usuaris i usuàries majors de 18 anys) i la Llar Residència, amb un total de 32 places per a adults.

Més informació a: www.fundacioestela.cat