La URV participa en un estudi sobre les bondats de la dieta mediterrània

L’estudi vol contrastar de quina manera la dieta mediterrània pot atenuar el desenvolupament d’emergents «epidèmies» cardiovasculars

Per . Actualitzat el

Un estudi analitzarà la relació entre la dieta mediterrània i la reducció de les malalties cardiovasculars. El projecte, amb un pressupost de prop de dos milions d’euros, és la continuació de l’estudi Predimed i estarà dirigit per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili-IISPV, de la Universitat de Navarra i de la Universitat de Harvard.

Es tracta d’un nou projecte de quatre anys de durada que dona continuïtat a l’estudi Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterrània) i que ha rebut prop de dos milions d’euros del National Institutes of Health dels Estats Units, a través d’un projecte sol·licitat pel CIBEROBN (Centre d’Investigació  Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició). Des de l’agost passat i fins al 2021 els investigadors d’aquesta xarxa estudiaran, junt amb la Universitat de Harvard, de quina manera la dieta mediterrània pot atenuar el desenvolupament d’emergents «epidèmies» cardiovasculars, com ara la insuficiència cardíaca, la fibril·lació auricular i l’arteriopatia perifèrica.

L’estudi busca conèixer de quina manera determinats aliments integrats a la dieta mediterrània atenuen els efectes adversos de certs metabòlits a la sang relacionats amb algunes malalties cardiovasculars. El treball permetrà detectar fins a 7.000 metabòlits a través d’anàlisis químics d’última generació que es realitzaran a Harvard, a través mostres que se’ls enviaran des d’Espanya procedents del seguiment de voluntaris del projecte Predimed, que s’han fet fins ara.