El Tribunal Constitucional suspèn la Llei del Referèndum i la seva convocatòria

S’adverteix a una cinquantena d’alts càrrecs de Catalunya i als caps dels mitjans de comunicació públics que no poder fer cap acció vinculada al referèndum

Per . Actualitzat el

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els quatre recursos presentats pel Govern de Mariano Rajoy contra la llei i la convocatòria de referèndum que van aprovar ahir el Parlament i el govern de Catalunya, la qual cosa representa la seva suspensió cautelar.
El tribunal s’ha reunit amb caràcter d’urgència per estudiar aquests acords després d’haver admès, tan sols unes hores abans, la tramitació de l’incident d’execució contra les resolucions parlamentàries que van permetre aquest dimecres el debat i aprovació de la llei que regularà la consulta independentista.
Les quatre iniciatives anunciades pel president del Govern, Mariano Rajoy, que el tribunal ha acordat donar tràmit són concretament un recurs d’inconstitucionalitat contra llei del referèndum i les impugnacions contra el decret de convocatòria de l’1-O, el que conté les normes complementàries per organitzar-ho i contra l’acord del Parlament que nomena una Sindicatura Electoral, equivalent a la Junta Electoral Central.
En el recurs, el Govern demanava al TC que, a més de tots els membres del Govern, notifiqui personalment la suspensió dels decrets de convocatòria del referèndum a una cinquantena de persones, entre les quals consten el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, i el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero.
També els comissaris en cap de Coordinació Central i Territorial, Joan Carles Molinero i Lluís Fernando, i el de Planificació de Seguretat, Emili Quevedo, i el director general de Protecció Civil, Joan Delort.
En la llista també consten la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, el director de Tv3, Vicent Sanchis, i el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, així com els màxims responsables de la funció pública.
L’escrit, que demana al TC que actuï amb celeritat donada la “extraordinària urgència” del cas, argumenta que el decret pretén regular “una qüestió que afecta directament la unitat de la nació espanyola, vulnera directament la Constitució” i fa afirmacions “falses”, a més de tenir un caràcter “antidemocràtic”. Trenca amb la “unitat d’Espanya” i la “monarquia parlamentària”.