El doctor Jaume Benages, nou president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona

És el cap del Servei d’Urologia de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

El doctor Jaume Benages i Pàmies, cap del servei d’Urologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, és des d’aquest estiu el nou president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT), entitat professional privada dedicada a la promoció d’activitats científiques i formatives entre els facultatius del territori de totes les especialitats mèdiques. Entre els objectius de la junta presidida per Benages hi ha «aconseguir una major implicació dels professionals en els programes de formació i les conferències científiques que planifiquem, així com ampliar el nombre d’especialitats mèdiques amb les seves corresponents activitats formatives. En aquest període que encetem volem sobretot continuar potenciant els cursos d’actualització per a metges de família en les diferents especialitats mèdiques, ja que això millora la qualitat assistencial i fa més efectiu el circuit de derivació des de la primària a l’especialitzada». L’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT) té en l’actualitat 470 socis. La seu social de l’entitat està al Col·legi de Metges de Tarragona (COMT), espai en el qual l’entitat té la seva secretaria. A la sala d’actes del Col·legi de Metges és on l’ACMT realitza gairebé totes les seves activitats (conferències d’experts, sessions formatives, actualització de coneixements, jornades de treball, etc.). «Des de l’Acadèmia proposem als socis un calendari d’activitats científiques útil i de qualitat. En aquest calendari incloem les propostes formatives que els mateixos socis demanen. És per això que en aquest mandat ens agradaria aconseguir que els nostres associats s’involucrin cada cop més en aquestes propostes», apunta Benages. L’entitat assumeix sempre la tasca administrativa, logística i d’acreditacions oficials per garantir l’èxit de tots els esdeveniments organitzats.

Una altra de les línies de treball de l’ACMT és la de les beques i ajuts als professionals sanitaris. «També volem instaurar unes ajudes als nostres socis perquè puguin accedir a cursos d’especialització fora de l’àmbit de la nostra Acadèmia. Actualment les ajudes a la formació del metge, siguin públiques o privades, han disminuït significativament», recorda el president l’Acadèmia, que destaca que «moltes de les conferències i cursos que organitzem estan oberts a estudiants de medicina i d’altres branques de la salut com infermeria, fisioteràpia… i altres, fins i tot al públic en general quan es vol fer divulgació de coneixement relacionat amb la salut».

Videoconferències amb experts internacionals

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona té lligams a més amb la resta d’acadèmies de Catalunya. A la seu central de l’Acadèmia a Barcelona es realitzen mensualment, i per especialitats, nombroses conferències impartides per reconeguts experts internacionals en cadascuna de les branques de la medicina. Des de fa uns anys, els metges de l’ACMT que ho sol·liciten poden participar-hi a través de videoconferències des de la sala d’actes del Col·legi de Metges de Tarragona. «El que volem és animar els nostres socis a participar cada cop més d’aquest interessant projecte i així poder incloure progressivament les especialitats que no requereixin», apunta Benages.

L’ACMT

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears va ser fundada en la segona meitat del segle XIX i actualment, amb més de 26.000 socis, és una de les entitats medicocientífiques privades més grans d’Europa. L’ACMT (Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona) s’erigeix en les darreres dècades del segle XX en la filial responsable de les seves activitats formatives a les comarques del Tarragonès, Alt Camp, Baix Penedès i Conca de Barberà.

Segons el nou president de l’Acadèmia, «podem dir que l’iniciador de les ciències mèdiques a Tarragona fou el Dr. Rafael Battestini i Galup. A banda de modernitzar i socialitzar la medicina a Tarragona des del seu càrrec de director mèdic de l’hospital de Sant Pau i Santa Tecla (1927·1937); va dirigir nombrosos cursos de formació per al personal sanitari i va convidar reconeguts metges del nostre país com els doctors Agustí Pedro i Pons, Antoni Trias i Pujol, Jacint Vilardell, Lluís Barraquer, Pere Domingo i Lluís Saye, tots ells veritables referències en les seves especialitats, a venir a Tarragona a explicar mitjançant conferències els seus coneixements.