L’Ajuntament de Tarragona, a la cua en transparència

És el pitjor de Catalunya i dels menys ben valorats de l’Estat

Per . Actualitzat el

L’ONG Transparencia Internacional ha presentat la sisena edició de l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA). Es tracta d’una eina que permet mesurar el nivell de transparència davant els ciutadans i la societat dels Ajuntaments espanyols. El document avalua la transparència dels 110 ajuntaments més grans d’Espanya, a través d’un conjunt integrat de 80 indicadors que inclouen les relacions dels ens amb els ciutadans o la claredat en matèries d’urbanisme, en les contractacions o la informació economicofinancera.

Feta pública la llista, la ciutat de Tarragona és la que surt més malparada de Catalunya per darrera de les altres capitals de província i de Manresa, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Mataró, Reus, Santa Coloma de Gramanet, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. En l’àmbit estatal, l’Ajuntament de Tarragona ocupa el lloc 99 dels 110 analitzats amb un percentatge de tranparència del 72,5%. Cal tenir present que Barcelona, Girona i Lleida tenen un 100% i la ciutat veïna de Reus, un 96,3%.

Les sis àrees de transparència que s’avaluen en l’ITA són les següents: a) Transparència activa i informació sobre la corporació municipal; b) Pàgina web, relacions amb els ciutadans i la societat, i participació ciutadana; c) Transparència economicofinancera; d) Transparència en les contractacions, convenis, subvencions i costos dels serveis; i) Transparència en matèries d’urbanisme, obres públiques i medi ambient; f) Dret d’accés a la informació.

Actualment, i després del pacte de govern PSC, PP i UDC, l’àrea de Transparència del consistori tarragoní depèn del tinent d’alcalde del PP, José Luís Martín, que, de moment, ha declinat fer declaracions.

Doble objectiu del rànquing

L’objectiu de l’ITA, a més d’aquesta avaluació del nivell de transparència, és fomentar la cultura informativa de les mateixos ajuntaments, ja que se’ls ofereix la possibilitat, durant un termini determinat, que incorporin en les seves respectives webs la informació sol·licitada, de manera que, contribueix, a part de millorar les seves respectives puntuacions en l’ITA, a aconseguir un augment del nivell de la informació útil i important que aquestes empreses ofereixen als ciutadans ia la societat.

A part de la situació individual de cada entitat local, amb l’ITA s’arriben a conèixer, a més, aquells aspectes en els quals els ajuntaments espanyols, a un nivell conjunt, presenten majors o menors nivells de transparència, bé pel que fa a la seva informació econòmicofinancera, a la informació urbanística, etc.

A través de l’ITA es busca, en definitiva, propiciar un major acostament dels ajuntaments als ciutadans, fomentant l’augment de la informació que aquests reben de les corporacions locals, tant sobre la situació dels mateixos ajuntaments, com sobre les activitats que realitzen, i també sobre les prestacions i serveis als quals poden accedir els propis ciutadans.