L’activitat creixerà als CAP de la Costa Daurada a partir d’aquest cap de setmana

Reforç progressiu als centres de salut de Salou, Calafell, la Pineda, Coma-ruga i Torredembarra

Per . Actualitzat el

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) dels principals municipis turístics de la Costa Daurada atendran més de 50.000 urgències entre el 23 de juny i l’11 de setembre. A partir d’aquest cap de setmana, tot coincidint amb la fi del curs escolar i amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, els dispositius sanitaris del nostre litoral es reforcen per tal d’atendre l’increment de la demanda assistencial derivada, sobretot, per l’inici de la temporada turística. A la zona del Tarragonès i el Baix Penedès el reforç sanitari d’estiu es produeix sobretot als centres de salut de Calafell, Coma-ruga, Torredembarra, la Pineda i Salou. També hi ha un reforç específic a les urgències de l’Hospital del Vendrell. En termes generals l’increment de personal sanitari comença a aplicar-se aquest cap de setmana i s’allargarà fins a mitjan setembre, quan la conselleria de Salut de la Generalitat dona per finalitzada la campanya d’estiu a zones turístiques de Catalunya com la Costa Daurada.

Els dos proveïdors sanitaris del Tarragonès i Baix Penedès, Xarxa de Santa Tecla i ICS, estan ja preparats per fer front a un estiu de màxima activitat als centres d’atenció primària de la costa. Les previsions apunten a una molt bona ocupació a hotels, apartaments i càmpings aquest estiu i això, inevitablement, es tradueix en un increment de la pressió assistencial als serveis d’urgències de primària i dels hospitals. En el cas dels centres d’assistència primària gestionats per la Xarxa de Santa Tecla (Calafell, Coma-ruga, Torredembarra i la Pineda), es preveu que atenguin en el seu conjunt unes 40.000 urgències. Així, s’atenen unes 14.000 persones a Calafell, unes 15.000 a Torredembarra, unes 4.000 a la Pineda i unes 1.600 al consultori de Coma-ruga (el Vendrell). Salou (ICS), la principal destinació turística de la demarcació, genera durant els mesos de juliol i agost més de 10.000 atencions de primària i més de 6.000 durant la primera quinzena del mes de setembre.

Aquest increment de l’activitat és progressiu i cíclic i els diferents serveis sanitaris apliquen mesures addicionals per garantir el servei que passen per la contractació de personal de reforç durant els dos mesos (metges, personal d’infermeria i administratiu), l’ajornament de les vacances del personal sanitari a altres èpoques de l’any i l’habilitació d’hores addicionals en gairebé tots els centres. En el cas de la Xarxa de Santa Tecla els dispositius es reforcen ja en horari de tarda, jornades festives i en caps de setmana fins a l’inici de la temporada alta (segona meitat de juliol) quan el reforç és continuat tots els dies en torns de dia i de nit. A l’ABS de Salou hi ha un equip dedicat específicament a atendre la població flotant. Aquest es reforça progressivament amb metges, personal d’infermeria i administratius en els torns de matí, tarda i nit.

REFORÇ ESPECIAL A LES URGÈNCIES DE L’HOSPITAL DEL VENDRELL

El centre hospitalari que més nota la pressió assistencial per l’activitat turística és el del Vendrell. En les setmanes de màxima afluència de visitants es poden arribar a atendre unes 330 urgències diàries, mentre que en els mesos convencionals l’activitat se situa sobre les 200 urgències diàries. Si bé la població ha de saber que per patologies banals cal adreçar-se als serveis d’atenció primària, la realitat és que hi ha molta gent que va directament a les urgències de l’hospital. Per tal d’atendre la demanda de l’estiu, l’hospital reforça el seu servei d’urgències tant per a adults com en l’atenció pediàtrica en horari de tarda i aplica reforç de personal d’infermeria en el triatge de pacients. Els reforços comencen aquest cap de setmana i seran més importants tant en medicina com en infermeria entre el 27 de juliol i el 31 d’agost.