Els Xiquets de Tarragona se sumen a les proves de ‘pinya a l’antiga’

Per . Actualitzat el

Els Xiquets de Tarragona s’han sumat a l’estudi sobre la viabilitat de l’anomenada pinya ‘a l’antiga’, un projecte que té com a objectiu l’augment de la seguretat i la prevenció de lesions en els castells que tenen folre. La idea va partir el 2016 dels Castellers de Sants i enguany una sèrie de colles s’hi han sumat. Entre elles, la colla degana de la ciutat de Tarragona, que de fet ja n’ha començat a realitzar les primeres proves al pati d’assaig.

“Estem fent proves, aprenent, parlant amb la gent de la pinya per veure com se sent, si ho veu factible, si se sent més protegida, si fent-ho així es perd embranzida a la base… De moment és només un estudi per analitzar-ne la viabilitat, però tenint en compte que l’objectiu de tot plegat és augmentar la seguretat i la prevenció de lesions en els castells, no vam dubtar ni un moment que volíem col·laborar-hi”, explica el cap de colla dels ratllats, Sergi Feijoo, qui afegeix que “en tot moment” els matalassers han estat en contacte amb els Castellers de Sants per tal d’assessorar-se sobre com dissenyar i executar aquest format innovador.

La pinya ‘a l’antiga’ consisteix essencialment a què els integrants de la base del castell es col·loquin amb els braços amunt també en els castells folrats, tal com es fa en els que no porten folre. Amb el nou format, només els castellers del nucli central de la pinya (els que porten els integrants del folre al damunt) continuarien amb la seva posició habitual amb els braços avall, però els dels cordons exteriors, que per tant queden descoberts i especialment exposats en cas de caiguda, es col·loquen amb els braços amunt per tal d’estar més protegits. L’estudi s’ha posat en marxa després de comprovar que l’índex de lesions en aquesta posició (la dels cordons exteriors de la pinya en les construccions folrades) és superior l’habitual.

Cinc edicions de la jornada ‘Fem Pinya!’

La participació en l’estudi de la pinya ‘a l’antiga’ forma part de l’aposta ferma per la seguretat i la prevenció en els castells que caracteritza la colla matalassera. Precisament en aquesta línia, aquest passat dissabte al seu local del carrer Santa Anna va tenir lloc la Jornada “Fem Pinya!”, dedicada a divulgar, conscienciar i assessorar els castellers en matèries com la prevenció de lesions, la correcta col·locació a les pinyes, la seguretat, la preparació física específica que cal per ser casteller (i per cada posició concreta en el castell…). La d’enguany ha estat ja la cinquena edició d’aquesta jornada.

La presidenta dels Xiquets, Mireia G. Mohedano, destaca que la seguretat i la prevenció són “cabdals” per als de la camisa ratllada. “Ja vam formar part del primer grup de colles que van participar, fa més d’una dècada, en l’estudi sobre la viabilitat del casc per a la canalla; portem cinc anys organitzant la jornada ‘Fem Pinya!’ per conscienciar els nostres castellers; assistim entusiasmats a les jornades de prevenció que organitza la Coordinadora de Colles… De manera que quan des dels Castellers de Sants es va posar en marxa aquesta iniciativa de la ‘pinya a l’antiga’, vam tenir clar que també hi volíem ser”, subratlla la dirigent matalassera.

Assaig especial previ a Sant Joan

D’altra banda, els Xiquets continuen preparant el seu camí a la diada de Sant Joan d’aquest dissabte, el primer compromís de l’any a la plaça de la Font, en la qual aspiren a ratificar el seu alegre estat de forma, que ja han lluït fins ara en places com Valls, la Selva del Camp o diumenge passat a Barcelona. Malgrat que, gràcies a aquesta il·lusionant arrencada, aquest any ja els han descarregat tots quatre per separat, els matalassers no han ajuntat mai en la seva història, en una mateixa actuació, el 2d8f, el 5d8, el 4d8a i el pd7f. Una diada somiada que podria ser l’objectiu per dissabte si l’assaig especial de demà dijous (20.30 hores) és productiu i l’assistència de castellers és suficient com per articular bones proves.