Salut s’interessa pel model assistencial de la Xarxa de Santa Tecla

El conseller Antoni Comín lloa l’activitat de la institució sanitària i social al nord de la demarcació

Per . Actualitzat el

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, va visitar la setmana passada la Xarxa de Santa Tecla, un dels principals proveïdors de serveis sanitaris, sociosanitaris i socials de la demarcació, concretament, a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. El conseller, tal com tenia previst des de feia mesos, va emprar una jornada de treball sencera per conèixer l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, així com per interessar-se pel desplegament de serveis integrals i de proximitat que Santa Tecla presta a un territori amb una població censada de més de 220.000 habitants.

Comín feia temps que volia conèixer el model de la Xarxa de Santa Tecla. El dijous passat el màxim responsable de la salut catalana va dedicar diverses hores a conèixer els avanços assolits per la institució en els últims anys i va tenir l’oportunitat de conversar amb professionals de diferents serveis de l’organització, de l’hospital de la Rambla Vella i del complex sanitari de Llevant, a la Vall de l’Arrabassada. Durant la jornada Comín va mantenir reunions amb la direcció de l’organització, amb el patronat de la Fundació de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, amb un grup de professionals de diversos centres assistencials i amb els representants dels treballadors. La trobada va estar emmarcada dins de la política de la conselleria de Salut de conèixer directament tots els proveïdors de sanitat pública. En el cas de la Xarxa de Santa Tecla, organisme sense ànim de lucre que gestiona uns 40 centres sanitaris a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès (entre hospitals, Àrees Bàsiques de Salut i consultoris mèdics), va cridar especialment l’atenció l’important esforç que l’organització i les seves fundacions fan per prestar serveis socials als col·lectius més desprotegits de la societat: la tercera edat, la infància en risc d’exclusió social i la discapacitat. Segons Xavier Oliach, director de l’Hospital de Santa Tecla, «el conseller es va mostrar molt interessat en els orígens i la història de la institució, que es remunta al segle XII, i sobretot al model de treball en xarxa que l’organització aplica a través dels seus centres i professionals per donar una atenció integral a la població. El conseller va destacar que, amb el nostre model de funcionament, som capaços de donar un alt grau de respostes i solucions a les necessitats de la ciutadania des de tots els àmbits que afecten la salut».

Comín va dedicar més d’una hora a reunir-se a porta tancada amb els diferents comitès d’empresa de la Xarxa de Santa Tecla (Hospital del Vendrell, Hospital de Santa Tecla, Atenció Primària i sociosanitària). «És la primera vegada que un conseller es reuneix privadament amb nosaltres», apuntava Charo Lorenzo, presidenta del Comitè d’empresa de l’Hospital de Santa Tecla. Segons la representant dels treballadors, «hem demanat a Comín que es recordi de Santa Tecla quan planifiqui millores assistencials a la província i li hem recordat que el sistema se sustenta sobretot pel treball dels professionals». Lorenzo assegura que els comitès van preguntar al conseller sobre «la viabilitat i el futur de la Xarxa de Santa Tecla i en concret de l’hospital de la Rambla Vella, sobretot ara que van fer un renovat Joan XXIII. El conseller ens va tranquil·litzar assegurant que el projecte de la Xarxa i de l’hospital de Tarragona és viable i necessari per a les comarques del sud de Catalunya».