Vols deixar de fumar?

El personal de la Xarxa de Santa Tecla, tant en l’atenció primària com en l’àmbit hospitalari, t’ajuden a fer el pas

Per . Actualitzat el

Tothom sap que fumar és molt perjudicial per a la salut, però no sempre és fàcil deixar un hàbit que crea una forta addicció. Malgrat que les campanyes de conscienciació sobre els riscos del tabac han ajudat a disminuir el nombre de fumadors en la darrera dècada, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme continua sent el primer problema de salut pública que es pot prevenir en els països desenvolupats. De fet, el tabac és la primera causa de mort prematura i de malaltia prevenible a la nostra societat. En aquesta línia, la Xarxa de Santa Tecla treballa fa anys en la prevenció i en la reducció del consum de tabac a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. En l’atenció primària, tot el personal sanitari de les diferents Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Xarxa de Santa Tecla i dels hospitals actuen sota els paràmetres marcats pel Programa d’Ajuda al Fumador (PAF), el qual insta metges, infermeres i personal administratiu a tenir molt present la problemàtica del tabaquisme i a fer que els usuaris que vulguin deixar de fumar rebin l’ajut necessari. A la Xarxa de Santa Tecla, al voltant d’un 30% dels pacients que ho proven ho aconsegueixen.

L’ajuda per deixar de fumar es presta principalment a través de l’atenció primària. La Xarxa de Santa Tecla disposa d’una consulta especialitzada en tabaquisme a cadascuna de les ABS que gestiona al Tarragonès i el Baix Penedès. En el cas de l’ABS de Torredembarra i Altafulla, per exemple, la consulta està fixada els dimecres al matí amb el doctor Jesús Gómez i la doctora Esther Mur. La infermera Núria Morales recorda que «el millor que un pot fer per la seva salut és no fumar. Hi ha moltes malalties confirmades associades al tabaquisme, però segur que n’hi ha més que encara no s’han descobert». El doctor Jesús Gómez apunta que «el més important per aconseguir deixar de fumar és tenir la voluntat i el convenciment de fer-ho. Hi ha persones amb prou força de voluntat per fer-ho tot sols i sense l’ajuda de ningú, però sempre és recomanable que aquell fumador que vulgui deixar-ho pregunti al seu metges o infermera de capçalera sobre els mètodes existents en l’actualitat i quin és el més últim en cada circumstància».

Pel que fa a la lluita antitabac dins de l’àmbit hospitalari, la infermera Heidi Bartel apunta que «el que fem als hospitals, sobretot, és fer una tasca de captació d’aquells pacients fumadors que volen deixar-ho però no ho han aconseguit encara. Els pacients que estan ingressats no fumen durant dies i és un bon moment per intentar-ho. Des de l’hospital els derivem a primària perquè rebin el suport i l’assessorament a les nostres consultes especialitzades en tabaquisme».

Segons el Departament de Salut cada any a Catalunya deixen de fumar unes 50.000 persones, però encara hi ha al voltant d’un 25% de la població de 15 anys o més que fuma diàriament o ocasionalment. La prevalença continua sent més alta entre els homes que entre les dones.

Quan es deixa  de fumar…
Millora la qualitat de vida, la capacitat física, l’alè i color de les dents, el gust i l’olfacte i també la sexualitat, la fertilitat, l’embaràs i el part i la salut dels que t’envolten.
Disminueix ràpidament el risc de càncer i d’infart i es detenen les lesions en els pulmons, es donen menys faringitis i bronquitis, osteoporosi i malalties de les genives, disminueixen les arrugues facials i la roba no fa olor de tabac.

Si heu decidit deixar de fumar…
Heu pres la decisió més important per a la vostra salut. Trieu una data per deixar de fumar: Dia D. Si és possible, abans d‘un mes.
Expliqueu a la família i als amics la vostra decisió i demaneu-los ajut i suport. Demaneu que no fumin a prop vostre. Podeu consultar el metge o infermera del centre de salut.

Consells pràctics
Si ja ho heu intentat abans, penseu què va ser allò que us va ajudar i què va ser allò que us va fer recaure.
Feu exercici. Elimineu del vostre entorn els cendrers i els encenedors. Hi ha fàrmacs que us poden ajudar. Demaneu consell al metge o infermera.
Feu una llista amb els motius pels quals fumeu i els motius pels quals voleu deixar de fumar. Poseu-la on la pugueu veure.
Escriviu en quins moments trobareu a faltar una cigarreta i què fareu per superar-los. Busqueu alternatives per als primers dies. I recordeu que només un entorn lliure de fum del tabac us pot protegir a vosaltres, els vostres fills i la vostra família