Joan XXIII s’afegeix a la campanya europea contra el melanoma

El dia 9 de juny hi haurà una consulta destinada a la prevenció i diagnosi del càncer de pell

Per . Actualitzat el

El 9 de juny, el Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Joan XXIIIde Tarragona s’uneix a la campanya Euromelanoma 2017, destinada a la prevenció i diagnòstic precoç del càncer de pell, que aquest any té el lema «Sólo tienes una piel, protégela del daño solar». Els especialistes del Servei de Dermatologia del Joan XXIII, el Dr. Miquel Just i la Dra. Laia Pastor, destinaran una franja horària de la seva consulta a l’Hospital Joan XXIII, el dia 9 de juny, per a aquesta campanya. Els pacients poden demanar cita a través de la pàgina web de l’AEDV (Academia Española de Dermatología y Venereología) o trucant al 91 543 45 35.

Els dermatòlegs de l’hospital Joan XXIII expliquen que «els pacients candidats a fer-se aquesta consulta són persones amb un nombre de pigues elevat, amb exposició solar acumulada o amb antecedents de cremades solars, amb la pell molt clara, o amb lesions cutànies sospitoses». Els dermatòlegs, que són els professionals que millor coneixen i poden orientar sobre les mesures més adequades per a la prevenció del càncer de pell, recomanen molta precaució a l’hora de prendre el sol. Cada dia a la consulta de dermatologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona es diagnostiquen nous casos de càncer de pell, especialment de carcinomabasocel·lular, que és el tumor més freqüent i de millor pronòstic. La seva causa solen ser cremades solars que poden haver succeït 10 o 20 anys abans, ja que, amb les successives exposicions solars perllongades sense fotoprotecció, s’acumulen mutacions als queranòcits de la capa basal de l’epidermis que acaben provocant un tumor maligne.

Més de 22.000 europeus moren de melanoma cada any

La incidència de càncer de pell (carcinoma basocel·lular, carcinoma espinocel·lular i melanoma) està en continu augment i ja arriba a la consideració d’epidèmia a escala mundial. Hi ha 9 casos nous cada any per cada 100.000 habitants (uns 4.000 casos nous a l’any per a una població de 46 milions d’habitants). Es tracta de la campanya europea més important en prevenció del càncer de pell. Actualment, hi participen 34 països que, fins a l’actualitat, han atès més de 450.000 persones. Les campanyes de prevenció són fonamentals per oferir el coneixement als ciutadans i evitar malalties.