El Banc de Llet Materna ha alimentat més de 300 nadons prematurs

Divendres 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna

Per . Actualitzat el

Més de 315 nens i nenes que han nascut de manera prematura a la província de Tarragona s’han beneficiat de la llet que més de 2.500 mares han donat de manera altruista al Banc de Llet Materna de Catalunya. En els darrers dos anys, a Reus han estat 23 els nadons beneficiaris.

Per això, i coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, el Banc de Llet Materna organitza aquest divendres 19 de maig, a partir de les 11 hores, una foto simbòlica amb famílies donants i receptores a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus per celebrar que som ‘La família nombrosa més gran de Catalunya’.

El Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, que se celebra a tot el món, té com a objectiu promocionar i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de donar llet per poder atendre a tots els nadons que neixen de manera prematura.

Des de la seva creació al 2011, el Banc de Llet Materna Catalunya ha alimentat a més de 2.000 nens i nenes que no han pogut ser alletats per la seva mare a Catalunya.

Augment de les donacions

El Banc de Llet Materna de Catalunya ha experimentat un augment de la seva activitat en el darrer any ja que ha acabat 2016 amb 621 donants, 1.106 litres de llet distribuïts i 487 nadons beneficiaris.

Per províncies, a Barcelona hi va haver 444 donants i 333 receptors; a Girona, 71 donants i 35 receptors; a Lleida, 30 donants i 29 receptors; i a Tarragona i Terres de l’Ebre, 76 donants i 90 receptors.

  2014 2015 2016 2017*
Donants 579 605 621 201
Litres distribuïts 1.091 1.005 1.106 295
Nadons 472 476 487 120

*dades primer trimestre de l’any

 

Aquest diumenge dia 21, a partir de les 11 hores, el Banc de Llet Materna organitza una festa als Jardins de la Maternitat de Barcelona. Nens que han rebut llet i famílies que n’han donat es trobaran per compartir activitats infantils, tallers de pintura, titelles i altres sorpreses. La jornada acabarà amb la foto de ‘La família nombrosa més gran de Catalunya’.

Dos nadons de risc cada dia

A Catalunya cada dia naixen dos nadons prematurs extrems. Són nens que pesen menys d’1,5 quilos o que neixen abans de les 32 setmanes de gestació i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare, que encara no té llet.

Per això, la donació de llet és una necessitat contínua i tot i que actualment hi ha una setantena de donants actives, sempre es necessiten noves mares, ja que a diferència dels donants de sang, les de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

Ser donant de llet és molt fàcil. Només cal complir unes condicions bàsiques com gaudir de bona salut, dur uns hàbits de vida saludables, estar alletant el propi nadó i tenir llet suficient. A bancsang.net/bancdellet hi ha tota la informació necessària per fer-se donant de llet.

Per fer més fàcil la donació, el Banc de Llet va a buscar el biberons a la casa de la donant quan ella ho sol·licita. Un cop recollits, analitza, processa i distribueix la llet a les unitats de neonatologia d’onze hospitals catalans.

Un banc de llet per a tot Catalunya

El Banc de Llet Materna de Catalunya va nàixer amb el propòsit d’assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

La llet materna també està indicada pels nadons prematurs amb risc de patologia digestiva o intestinal o dèficit immunitari. A més, s’utilitza en nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.

El consum de llet materna de banc en nadons d’alt risc disminueix les infeccions generalitzades greus dels prematurs i combat les necrosis intestinals.