Tàrraco apropa l’imperi a l’antiga Grècia

Moltes activitats pivotaran al voltant del món hel·lènic

Per . Actualitzat el

L’emperador Adrià és enguany el fil conductor del Festival Tarraco Viva. La seva fascinació per la cultura grega serveix d’excusa al festival per parlar-nos de la prolífica relació que van mantenir les dues civilitzacions, la grega i la romana. La seva simbiosi és la font cultural de la qual encara bevem a tot l’arc mediterrani i que, enguany, ens arriba en forma d’activitats dins del festival de reconstrucció històrica.

Adrià es va fer un fart de viatjar a la seva estimada Atenes que, en el seu patrimoni, encara conserva part dels monuments que l’il·lustre admirador li va llegar (la biblioteca d’Adrià, el temple de Zeus Olímpic, l’Arc d’Adrià…) i on fou més estimat que no pas a la seva Roma. Aquesta setmana i la vinent, els tarragonins i els que ens visitin tindrem l’oportunitat de conèixer més coses d’aquest escriptor, poeta, constructor, militar i, sobretot, governant romà de cor grec.

Reconstruccions històriques com les que els Nemesis ARQ faran a la vila dels Munts o a les sales del MNAT o el monòleg de Vibia Sabina Augusta, esposa d’Adrià, són algunes de les activitats que versen sobre l’emperador. Però Grècia estarà molt representada al festival: amb concerts dels Ludi Scaenici; monòlegs dels filòsofs grecs Diògenes i Demòcrit; l’aproximació als orígens del teatre occidental que farà Zona Zàlata a través de l’Aula de Teatre de la URV; o la presentació escenificada sobre la vida domèstica d’una família de classe mitjana de l’antiga Grècia a càrrec dels aragonesos Athenea Promakhos.

Tampoc hi faltaran les conferències d’especialistes que aproparan aquest món hel·lenístic al públic general, ni els tallers, altres reconstruccions històriques i les activitats infantils que, sense oblidar que el festival ens vol embolcallar de l’essència de Roma, vindran amb una flaire grega que s’ha d’allargar fins al 2018. Perquè la gent de Tarraco Viva està atenta a l’any dels Jocs i, si parlem d’olimpisme, no podem oblidar l’antiga Grècia. «El 2018 volem omplir Tarragona de bellesa», ens diu el director del festival, Magí Seritjol, a l’entrevista que podreu llegir més endavant. Així, sembla que aquest 2017 tindrem un tastet prou abundant per no quedar-nos afamats però prou atractiu per deixar-nos amb ganes de continuar explorant el món grecoromà l’any dels Jocs Mediterranis.