Activitats especials pel Dia Internacional dels Museus

Dijous té lloc celebració que s’allargarà fins diumenge arreu del territori

Per . Actualitzat el

Des del 1977 l’ICOM (Consell Internacional de Museus i òrgan vinculat a la UNESCO) promou la celebració del Dia Internacional dels Museus. Els museus del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre es sumen a aquesta celebració amb activitats organitzades expressament per a l’ocasió que es duran a terme entre aquest dijous 18 i el diumenge 21 de maig. 

Els diferents equipaments oferiran, a més de jornades de portes obertes, visites guiades, concerts amb maridatges de vi, reconstruccions històriques, recitals de poesia, tallers per a experimentar l’art rupestre o el cinema, conferències per a veure amb altres ulls el món en el que vivim i, inclús, esmorzars. En elles, el visitant podrà gaudir tant d’ofertes de patrimoni natural com de patrimoni cultural, totes elles gratuïtes i per a gaudir també en família.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins la celebració del Dia Internacional dels Museus que se celebra a tota Catalunya, dins la campanya “Avui em sento” impulsada pel Departament de Cultura. Els museus del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre conviden a tothom a visitar els museus i a explicar com s’han sentit. Amb totes les respostes (escrites al revers d’unes postals fetes per a la campanya) es faran murs de sentiments a cadascun dels tretze museus participants. Uns murs que seran el reflex de les sensacions i estats d’ànims de tots els visitants.

Els museus que participen en la celebració d’aquest Dia Internacional dels Museus són el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Pau Casals, el Museu Déu, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu de Valls, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de Reus, el Museu d’Alcover, el Museu de Tortosa i el Museu de la Vida Rural.

El dissabte 20 de maig per la nit, tots els museus de Tarragona i el Museu de Tortosa obriran les seves portes al públic.

A Tarragona hi haurà una activitat itinerant (de 18h a 21h) en la qual hi participaran els set museus de la ciutat. Aquesta Constel·lació de Museus proposa al visitant un viatge per a reflexionar sobre el passat i el present; sobre aquelles històries controvertides que han estat silenciades i en molts casos han esdevingut tabú i com l’acceptació d’un passat dolorós i d’un present ple de conflictes, constitueix un primer pas per imaginar un futur comú.

EI Museu de Tortosa també obrirà les seves portes a la nit amb un espectacle de música i poesia per la pau i una visita guiada a l’exposició ‘Miquel Paton. Formes d’un anhel’. El Museu de Valls, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i el Museu d’Alcover també han programat activitats dissabte al vespre amb motiu de la Nit dels Museus.

La xarxa territorial de museus del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre està previst que es constitueixi formalment aquest 2017, d’acord amb el què preveu el Pla de Museus de Catalunya, i tal com ja han fet amb èxit els museus de les comarques gironines i els museus de les terres de Lleida i l’Aran. Actualment la xarxa la integren 13 museus registrats de la demarcació del Camp Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

Les xarxes territorials són l’instrument de la Generalitat de Catalunya per articular les polítiques de suport als museus amb l’objectiu d’equilibrar la distribució de recursos al territori. Tenen una doble funció, d’una banda la funció de foment mitjançant suport econòmic directe a través de subvencions per concurrència competitiva. I la funció cooperativa a través de la prestació de serveis conjunts i projectes mancomunats.

Des del 2015 s’han impulsat projectes pilot cooperatius entre els museus del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre en diferents àmbits (turisme, comunicació, educació, documentació), entre elles la pròpia campanya del Dia Internacional dels Museus del 2017, l’organització de les Jornades apropa’t 2016 i 2017 per l’impuls de projectes conjunts entre les escoles i els museus i un programa de suport a la documentació dels museus, entre altres.

Pots consultar totes les activitats programades del 18 al 21 de maig en aquest link: aquí.