Professionals del Joan XXIII es formen en cures intensives pediàtriques

Reben 100 hores de formació, teòrica i pràctica tutoritzada a l’Hospital Vall d’Hebron

Per . Actualitzat el

Des del mes de març i fins al mes de setembre, vint professionals d’infermeria i cinc professionals tècnics auxiliars d’infermeria (TCAI) de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona es formen a la Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall Hebron de Barcelona. Aquest curs de formació i capacitació ha estat coordinat des de la Unitat de Gestió del Coneixement de la direcció d’Infermeria, per Maria José Muñoz i l’infermer clínic Xavier Garcia. En el curs participen una vintena de professionals docents d’aquesta unitat que han adaptat el programa a les necessitats del Joan XXIII, que pretén intensificar la formació en cures intensives pediàtriques de cara a la propera obertura d’una UCI pediàtrica al centre tarragoní.

 

Els professionals de l’hospital de Tarragona faran unes 100 hores de formació teòrica i pràctica tutoritzada, que va començar el mes de març i que durarà fins al setembre. En aquestes 100 hores, es treballaran els temes següents:

 

  • Humanització de cures a les unitats de portes obertes.
  • Preparació de medicació i atenció a emergències.
  • Nutrició parenteral i enteral.
  • Control del dolor i sedació dels pacients.
  • Prevenció d’infeccions.
  • Prevenció d’úlceres per pressió i cures de la pell.
  • Ventilació mecànica.
  • Cures del pacient intubat i traqueostomitzat.
  • Accessos vasculars ecoguiats.
  • Programa informàtic de la UCI.
  • Neteja i desinfecció de l’aparellatge de les unitats d’intensius.

 

A més, l’Hospital Joan XXIII està realitzant formació interna, des del mes d’abril i fins al setembre, per a especialistes en pediatria, metges residents i professionals d’infermeria del centre sanitari. Els professionals que realitzen aquesta formació coneixen el funcionament i el model organitzatiu bàsic de la UCI pediàtrica, així com l’avaluació, diagnòstic i tractament de l’infant en els diferents compromisos fisiològics (respiratori, hemodinàmic, neurològic, metabòlic i renal, etc.). Aquesta formació també reforça el coneixement dels principis bàsics de la ventilació mecànica invasiva i no invasiva (indicacions, contraindicacions, modalitats ventilatòries i monitoratge), l’assoliment de coneixements sobre sedació, analgèsia i paralització i nutrició enteral i parenteral en l’infant crític.

 

La UCI Pediàtrica de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és la primera unitat de cures intensives pediàtriques de l’Estat espanyol i va ser inaugurada el 1968. D’aleshores ençà s’hi atenen nens d’edats entre els 30 dies de vida i els 16 anys. Es tracta d’una unitat polivalent amb capacitat per donar assistència a qualsevol patologia crítica pediàtrica, que té noves instal·lacions inaugurades l’any 2011 i dotades de la tecnologia més moderna. La unitat atén uns 650 pacients a l’any de tot tipus: pacients amb infeccions greus, infants accidentats, postoperats de cirurgia d’alta complexitat, pacients oncohematològics, infants sotmesos a un trasplantament (cardíac, pulmonar, hepàtic o renal) d’òrgan sòlid, i disposa de les tècniques més avançades en suport vital.