30 anys de creació contemporània professional

Zona Zàlata celebra l’aniversari amb dues estrenes i molts tastets

Per . Actualitzat el

La vida, de vegades, són coincidències. Un parell de setmanes després que l’Ajuntament de Tarragona anunciés que prescindia de la programació estival del Camp de Mart i que apostava pel Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FiTT), que organitzen des de la Trono, he tingut l’ocasió de retrobar-me amb els companys de Zona Zàlata amb motiu de la presentació dels 30 actes per celebrar els seus 30 anys. Jo en dec haver viscut més d’una desena des de dins i, ara, benaurada paternitat i sopars infantils a l’hora que els teatrers assagen, en fa dos que els segueixo des de boxes, a punt per a qualsevol emergència.

Però tornem a les coincidències perquè, en aquella roda de premsa que he recordat, el director del FiTT, el Joan Negrié, va descartar la participació de cap companyia tarragonina al festival de nous llenguatges teatrals de la ciutat al·legant que «a Tarragona, no hi ha cap companyia de teatre professional». I, quina coincidència!, perquè el meu primer sou com a actor el vaig cobrar a les files de Zona Zàlata, una companyia –curiosament no professional per alguns– que fa trenta anys va portar a Tarragona nous llenguatges teatrals hereus de Tadeusz Kantor, Jerzy Grotowski i Eugenio Barba, entre molts altres. Ho van fer de la mà dels encara motors de la companyia, la Marta Grau i el Joan Pascual, dos talents incansables que avui seien davant dels periodistes de la ciutat per explicar-los els trenta actes que la companyia durà a terme aquest any per celebrar l’efemèride. Accions, instal·lacions plàstiques, concerts i representacions que permetran copsar l’essència d’una companyia que jo sempre he tingut la sensació que agrada i desagrada a parts iguals, però que mai he vist caure en la temptació de l’estètica per l’estètica. Una companyia compromesa en l’ús de l’art com a eina de canvi social perquè, si els seus responsables no creguessin en aquest dogma, ja no es podrien mirar al mirall després de tants anys de sacrificis per seguir explorant nous llenguatges escènics. Una companyia que, lamentablement, i tot i que va ser la primera que jo recordi que va portar les representacions a espais no teatrals, no ha participat mai ni sembla que ho hagi de fer, en el seu trentè aniversari, al Festival Internacional de Teatre de Tarragona, que té la peculiaritat de dur al teatre fora dels teatres.

A canvi, però, els seguidors de Zona Zàlata i aquells que els vulguin conèixer, tindran una trentena de degustacions entre les quals destaquen el Concert per a planxa, cassoles, saxo, contrabaix i veu que es durà a terme el divendres 21 d’abril que barrejarà la música d’Anton Baixeras i Xavier Pie amb els textos de Marcel Pey recitats per la Marta i el Joan; El sonet del Bosc sagrat, en el qual un personatge de l’obra zalatera El Bosc sagrat realitza un recital poeticomusical recuperant creacions audiovisuals de la companyia tarragonina i, el 17 i 18 de juny, l’estrena de la seva darrera creació teatral Cultura, Kultura, Mixtura. A banda, també es duran a terme performances, exposicions i, a l’octubre, una nova estrena teatral de la companyia tarragonina que du el títol d’El Campanar.

 

Divendres 21 d’abril // 20.30 h

“Concert per a planxa, cassoles, saxo, contrabaix i veu”

(Acció / Concert / Recital poètic)

Un recorregut per la poesia de Marcel Pey

Actors: Marta Grau i Joan Pascual

Músics: Anton Baixeras i Xavier Pie

Lloc: Antic Ajuntament (en col·laboració amb la Casa de les Lletres)

Divendres 28 d’abril // 20.30 h

“El sonet del Bosc sagrat”

(Recital poeticomusical de Tomeu Tomàs Torrell)

+ coda amb The Maybe Tomorrow Band

Lloc: Antic Ajuntament (en col·laboració amb la Casa de les Lletres)

Dijous 4 de maig // 19.30 h

“A la casa de Mecenes”

(Espectacle teatral en col·laboració amb l’Aula de Teatre de la URV, i dins del cicle «Escena Primavera», 25 anys URV)

Lloc: Pati del Campus Catalunya de la URV

Dissabte 17 de juny

“Zona Zàlata, imatges, història i elements escènics”

Lloc: Hall del Teatre Metropol

Dissabte 17 de juny // 21 h

Diumenge 18 de juny // 18.30 h

“Cultura, Kultura, Mixtura” (Estrena)

(Espectacle teatral de Zona Zàlata)

Lloc: Teatre Metropol

Octubre

“El campanar” (Estrena)

(Espectacle teatral de Zona Zàlata)

Lloc: a determinar

Divendres 10 de novembre // 20 h (Inauguració)

Exposició: del 10 al 24 de novembre

“15 diàlegs 15” + 2 ous durs

(EXPOSICIÓ / INSTAL·LACIÓ PLÀSTICA de 15 artistes de diferents àmbits amb qui es mantindrà un diàleg escènic)

Aureli Ruiz, Pere Espanyol, Angel Catena, Ramón Cornadó, Pep Escoda, Rafael Lopez-Monné, Fidel Solé, Txus Garcia, Jordi Abelló, Sergio Muro, Joan Rioné, Taller Werkstatt , Marta Grau, Heidy Ramirez i Sandra Pascual

Lloc: Espai Jove Kesse

Divendres 17 i 24 de novembre // 21 h

“Accions de 15 diàlegs 15” + 2 ous durs

(Teatre, performance, acció)

Lloc: Espai Jove Kesse

Dimecres 29 de novembre // 20 h.

“Presentació dels llibres dels 30 anys + 3 ous durs”

(Publicacions de l’editorial Arola Editors)

Lloc: Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV

Acte de cloenda

Dissabte 1 de desembre // 20 h.

“Trenta trencanous i un ou”

(Performance, acció)

Lloc: a determinar