El Banc d’Espanya serà un centre de difusió del coneixement

Els tres dels centres d’investigació i excel·lència de la ciutat, l’ICAC, l’IPHES i l’ICIQ, assessoraran la concreció del projecte

Per . Actualitzat el

L’edifici del Banc d’Espanya serà un centre de difusió del coneixement. Així ho anunciat aquest dimecres el conseller Francesc Roca, acompanyat dels directors de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), tres institucions que actuaran com a assessores del projecte.

“El Banc d’Espanya ha de ser un espai que difongui i apropi el coneixement que es genera a Tarragona per acostar la ciència, la recerca i la tecnologia a tothom de manera interactiva, participativa i accessible”. Així ho manifestat el conseller del Banc d’Espanya, Francesc Roca, a l’hora de presentar l’ús futur de l’equipament. D’aquesta manera es compleix amb un dels eixos del Pla Estratègic 2022, que promou el foment de la recerca i la innovació, i amb els objectius del Projecte Educatiu de Ciutat i de la declaració de Ciutat Amiga de la Infància, que aposten per una educació permanent de la ciutadania.

Tres dels centres d’investigació i excel·lència de la ciutat, l’ICAC, l’IPHES i l’ICIQ actuaran com a assessors i proveïdors de continguts i coneixements per al projecte. El director de l’IPHES, Robert Sala, ha explicat que “El Banc d’Espanya és una oportunitat per a Tarragona per buscar la fórmula de posar de relleu una aposta per a la cultura, la ciència i l’educació. Cada institut ja fem activitats de formació i difusió però ara tenim l’ocasió de créixer plegats”. Per la seva banda, Joan Gómez Pallarès de l’ICAC ha afegit que “reunir les nostres experiències i fer ciència amb la ciutat i per a la ciutat ens esperona. El Banc d’Espanya ha de generar activitat a través del coneixement”.

Tots els actors tenen clar que el Banc d’Espanya no serà un Museu convencional i que properament se’n concretarà el format definitiu. En aquesta línia, el director de l’ICIQ, Miquel A. Pericàs, s’ha imaginat “un espai amb laboratoris, punts expositius, una sala d’actes, una cafeteria com a punt de trobada… En definitiva, un centre d’experiències innovador i de referència que hem d’acabar de treballar tots plegats”.  

Pel que fa al calendari, avui s’ha presentat el nou full de ruta en Junta de Portaveus i a la ciutadania mitjançant una roda de premsa. Aquest any es preveu remodelar i obrir els jardins que envolten l’edifici, a més de condicionar algunes parts de l’interior i obrir-lo puntualment a la ciutadania. Paral·lelament es treballarà en la redacció d’un concurs públic que ha de definir els continguts definitius del projecte i ha de concretar els terminis d’execució i el pla de viabilitat econòmica. Els pressupostos d’aquest 2017 contemplen una partida de 300.000 euros per desenvolupar aquestes actuacions.

El Banc d’Espanya va finalitzar la seva activitat el 31 de desembre de 2013. L’edifici, que ocupa una superfície de 2.800 metres quadrats repartits en tres plantes, és de titularitat municipal des de 2010. L’edifici va ser construït l’any 1928 per l’arquitecte Joan de Zavala i Lafora i actualment està catalogat com a bé cultural d’interès local.