El pols Catalunya-Espanya preocupa els tarragonins

La ciutadania ho situa com un dels grans problemes del país després de l’atur i de la desafecció amb la classe política

Per . Actualitzat el

La darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió posa de manifest que la societat considera les relacions Catalunya-Espanya, la classe política i la precarietat laboral, com els principals problemes del país i dels tarragonins. Més del 24,4% dels 1.500 enquestats (més de 150 de les comaques de Tarragona) col·loca l’atur i la precarietat laboral al capdamunt de la llista de preocupacions. La segueix la insatisfacció política, amb un 22,6% dels enquestats, que la consideren el principal problema, i les relacions entre Catalunya i Espanya, amb un 16%.

Respecte al baròmetre anterior, cal destacar un augment significatiu de la insatisfacció amb la política, que ha pujat una posició i es queda a tocar dels problemes d’àmbit laboral que des de ja fa anys són preponderants. La majoria dels enquestats (prop d’un 37%) consideren que cap partit pot donar millor resposta al problema que consideren més important. Un fet lògic si tenim en compte que gairebé un quart dels enquestats veuen en la classe política el principal problema. A molta distància, un 19% dels enquestats consideren que Junts pel Sí és el partit que millor resposta pot donar als problemes, seguit de Catalunya Sí que es Pot (11,7), del PSC (5,1), de Ciutadans (4,1), de la CUP (3,5) i del PP (3,4).

Pel que fa a la situació econòmica del país, la majoria d’enquestats (40,3) creuen que és dolenta. Un 25,5% consideren que és bona; un 19%, ni bona ni dolenta i un 12,8, molt dolenta. En canvi, quan se’ls pregunta pel conjunt de l’Estat, els índexs de dolenta (48,7) i molt dolenta (21,8) creixen substancialment mentre que els índexs de bona (13,5) i ni bona ni dolenta (12,9) baixen.

Sí al referèndum

Més d’un 73% dels enquestats estan a favor que es faci un referèndum. La majoria (50,3) volen que es faci encara que el Govern espanyol no ho permeti i un 23,3%, només si és acordat amb el Govern espanyol. Davant de la pregunta «si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya convocat i organitzat per la Generalitat i sense l’acord del Govern espanyol, vostè què faria?», un 43,3% dels enquestats votaria a favor de la independència; un 22,2%, en contra; un 20,7%, s’abstindria; un 7,9%, votaria en blanc o nul i un 5,9% estan indecisos o no contesten.

Per partits, és destacable veure com hi ha més enquestats de CSQP que votarien a favor de la independència que no pas en contra, Un 34,1% en front d’un 27,6%.
Malgrat aquest triomf folgat del sí, la majoria dels enquestats (48,5) no volen que Catalunya esdevingui un estat independent. Un 44,3%, sí que ho vol i un 7,2% no ho sap o no contesta.
En canvi, un 37,2% creu que si Catalunya fos un país independent, el nivell de vida dels catalans seria millor que ara, enfront d’un 31% que creu que seria pitjor i d’un 20,7% que creu que seguiria igual que ara.