Els Plans d’Ocupació Comarcals actuaran en més de 100 municipis

Un total de 50 persones treballaran enguany en aquests projectes de la Diputació de Tarragona

Per . Actualitzat el

La Diputació de Tarragona, en col·laboració amb els consells comarcals, impulsa un any més els Plans d’Ocupació Comarcals amb l’objectiu de dinamitzar el mercat laboral al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Aquest matí, el president de la Diputació, Josep Poblet, i els presidents i representants dels 10 consells comarcals han signat els convenis que milloraran entorns naturals i urbans de 119 municipis de la demarcació i que proporcionaran feina a 50 persones durant sis mesos.

A cada comarca, un grup de 5 persones (4 peons i un responsable) que fins ara es trobaven en situació d’atur seran contractades, seleccionades i dirigides per la Diputació de Tarragona per posar-se al servei dels projectes que els consells comarcals, atenent a les necessitats dels municipis, hauran triat per ser executats. Cadascun d’aquests Plans d’Ocupació Comarcals tindrà una durada de 6 mesos. Durant aquest període, els beneficiaris també rebran formació complementària dirigida a millorar les seves habilitats personals i professionals i a afavorir la posterior inserció al mercat laboral. A més, en finalitzar el pla, la Diputació també els oferirà suport en la recerca activa de feina i els farà un seguiment per avaluar la seva situació laboral.

Els Plans d’Ocupació Comarcal d’aquest any se centraran majoritàriament en l’especialitat forestal, llevat del Pla Comarcal de la Conca de Barberà que estarà orientat a l’entorn urbà. Gràcies a aquests projectes, es realitzaran millores en 119 municipis de la demarcació (un 65% del total). El pressupost que la Diputació destina aquest 2017 per a la realització dels 10 plans d’ocupació comarcals és de 573.659,80 euros, que inclouen la contractació dels treballadors, l’adquisició dels EPI’s i d’altres despeses de funcionament, com el combustible o reparació de maquinària.

Des que es van iniciar els Plans d’Ocupació Comarcals, l’any 2013, la Diputació ha contractat 257 persones que es trobaven a l’atur i ha actuat en el 94,21% dels municipis de la demarcació amb les tasques de millora que s’hi han realitzat.

A la signatura del conveni dels Plans d’Ocupació Comarcals que ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Diputació hi han estat presents el president de la Diputació, Josep Poblet; el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan Maria Sanahuja; el del Baix Camp, Joaquim Calatayud; la presidenta del Baix Penedès, Eva Marià Serramià; el del Baix Ebre, Andreu Falcó; la del Montsià, Carme Navarro; el de la Conca de Barberà, Francesc Benet; el del Priorat, Joan Carles Garcia; la de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Cinta Rams, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili. A l’acte també hi han assistit la diputada delegada de Medi Ambient, Imma Costa, i el diputat delegat de Polítiques Actives d’Ocupació, Joan Josep Malràs.

La Diputació de Tarragona promou accions corporatives de foment de l’ocupació mitjançant l’execució de plans d’ocupació destinats a millorar les condicions individuals i professionals de les persones treballadores. Els Plans d’Ocupació Comarcals s’emmarquen dins del Pla de Foment de l’Ocupació que la Diputació de Tarragona que també inclou altres plans d’ocupació com els corporatius, els dels parcs naturals i els singulars destinats a necessitats concretes.

Els plans a cada comarca

Aquest any, el Pla d’Ocupació de l’Alt Camp actuarà en la neteja de camins i marges a Mont-ral, Rodonyà, Cabra del Camp, Pla de Santa Maria, Alcover, Nulles, Figuerola del Camp, Vilabella, Els Garidells i Puigpelat. A més, també es durà a terme la neteja de marges i zones de difícil accés per a l’actuació cinegètica en diversos municipis afectats per la superpoblació de conills.

Al Baix Camp es preveu treballar en el desbrossament, neteja i manteniment de diversos camins de la comarca. En concret, algunes d’aquestes tasques es duran a terme al camí de la Serra del Pou, al municipi de l’Albiol i al camí de la font de l’Irla a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Per la seva banda, el Pla d’Ocupació del Baix Ebre per aquest 2017 contempla millores i manteniment de la Via verda del Baix Ebre, del Camí Natural de Tortosa-Deltebre, del tram sud del GR92 i dels jardins de la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre a Tortosa.

Al Baix Penedès s’hi han projectat treballs forestals (neteges, desbrossaments i tasques de manteniment) a espais naturals de Bellvei, Banyeres del Penedès, a Llorenç del Penedès, Santa Oliva i l’Arboç.

En el cas de la Conca de Barberà, es duran a terme actuacions de millora i embelliment de parcs i espais verds, a més de tasques de pintura i construcció a espais públics dels 22 municipis que conformen la comarca i a diferents instal·lacions del Consell Comarcal.

Les actuacions previstes a la comarca del Montsià són la neteja i desbrossament de diferents camins, carreteres i espais dels municipis d’Ulldecona, la Sénia, Amposta i Masdenverge.

Pel que fa al Priorat, el pla d’ocupació preveu tasques de desbrossament, de retirada de pedres dels senders i de reconstrucció de marges al Camí Antic de Falset, Gratallops i Bellmunt a Falset; als camins miners i pagesos de Bellmunt del Priorat, a Porrera; a les Vinyes de la Mare de Déu de la Vilella Alta i Gratallops; al Lloar; a Cornudella del Montsant; a la Torre de Fontaubella; a Porrera, Torroja i Poboleda i a la Bisbal de Falset.

A la Ribera d’Ebre es faran tasques forestals als diferents municipis, tals com desbrossaments a la Torre de Cervelló a Benissanet; la neteja i manteniment de finques municipals i jardins de la Palma d’Ebre; el desbrossament al Camí de Sant Jeroni i al Paratge de les ermites de Sant Jeroni i Santa Madrona de Móra d’Ebre; la neteja de les vores del riu a Móra la Nova, i l’obertura de senders de Sant Antoni a la Roca Roja a la Torre de l’Espanyol, entre d’altres.

A la comarca del Tarragonès es contemplen tasques amb l’objectiu de prevenir incendis en zones periurbanes. En concret, el pla d’enguany realitzarà actuacions a Salomó, Vespella de Gaià, La Riera de Gaià, La Nou de Gaià i el Catllar.

Per últim, el Pla d’Ocupació Comarcal de la Terra Alta preveu el condicionament d’entorns naturals a Arnes; l’arranjament de cunetes i retirada puntual d’esllavissades a la Via Verda de la Terra Alta; el condicionament en l’entorn urbà de la zona esportiva a Batea; la neteja i manteniment de locals i espais municipals a Bot; el condicionament d’entorns urbans a la Fatarella, i el manteniment i actuació en entorns naturals i urbans a Horta de Sant Joan, Vilalba dels Arcs i Prat de Comte.