L’atenció primària, cabdal per a la salut col·lectiva d’una població

Per . Actualitzat el

Els serveis d’atenció primària, prestats arreu del territori a través dels CAP i dels consultoris, són la pedra angular del sistema sanitari. És a través d’aquests dispositius que s’incideix més directament en la salut general del conjunt de la societat, ja sigui amb l’atenció directa als pacients o amb la difusió i conscienciació d’hàbits saludables i preventius a càrrec dels professionals de la salut. Espais com el nou consultori de Segur de Calafell, que obrirà portes la setmana vinent, estan orientats a reforçar el paper de l’atenció primària com a motor del sistema sanitari i com a primer interlocutor de la ciutadania davant seu.

Segons Miriam Raventós, coordinadora d’Infermeria de l’ABS Calafell, «els canvis i les millores derivats de la reforma de l’atenció primària, iniciada als anys noranta, han estat espectaculars i han representat un salt qualitatiu sense precedents per a les cures de salut de la població. La incorporació dels programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties com a activitat consubstancial als equips d’atenció primària, amb metges i infermeres treballant en equip, permet implantar una visió comunitària de l’atenció sanitària, anant molt més enllà de l’atenció a l’individu. Això permet fer incidència en la salut col·lectiva de la població de referència del nostre centre».

Mònica Margalef, coordinadora de Gestió de Pacients i Suport Administratiu ABS Calafell, apunta que «en el context actual cal incidir en el paper de l’atenció primària com a primer nivell d’accés al sistema sanitari, el més proper al ciutadà, un nivell d’atenció que segueix l’evolució de la salut de cada pacient en el seu entorn. Per això l’atenció primària ha d’assegurar el seu paper de coordinació i garantia de continuïtat i regulació dels fluxos de pacients. Per tant, és adient que els centres de primària, com ara el de Segur de Calafell, disposin de la màxima capacitat de resolució possible, amb els recursos diagnòstics, materials i tècnics adient». «Aquest nou consultori», afegeix Raventós,  «ens permet desenvolupar els objectius de la Xarxa de Santa Tecla en la millora continuada de l’atenció primària envers les famílies de Segur de Calafell».