Els fets penals registren un descens del 4,58%

Baixen un 4,17% les agressions sexuals però augmenten un 36,23% el nombre de denúncies per abús sexual

Per . Actualitzat el

El director general de la Policia, Albert Batlle, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament d’Interior, Joan Carles de la Monja, i de l’intendent cap de la Regió Policial Camp de Tarragona (RPCT), Jaume Giné, ha presentat avui el balanç de seguretat i activitat policial 2016 a la regió. Batlle ha començat felicitant els mossos per la tasca policial a la regió i ha destacat la disminució dels fets penals que s’ha produït de forma homogènia a tot el territori. El director general de la Policia s’ha referit als robatoris amb força a domicili i ha fet incís en la necessitat de dotar-nos de més mecanismes legals per lluitar contra aquest tipus de delicte.

El cap de la RPCT, l’intendent Jaume Giné, ha explicat l’evolució dels fets penals a la regió en les seves diverses tipologies i ha destacat el treball dels mossos en col·laboració amb les policies locals que, amb la coresponsabilitat de la ciutadania, ha fet reduir un any més el número de delictes al territori. Giné també ha remarcat l’activitat policial que s’ha fet al territori fent especial referència a l’increment del 17% de les hores invertides en els diversos Programes Operatius Específics.

La Regió Policial Camp de Tarragona (RPCT) va registrar 40.980 fets penals durant l’any 2016, xifra que suposa un descens del 4,58% respecte l’any 2015 amb 42.949. Aquest descens consolida la tendència a la baixa dels darrers cinc anys. I és que dels 50.153 fets penals coneguts l’any 2012 hem passat als 40.980 d’aquest passat 2016, una reducció del 18,3%.

Per una banda, la col·laboració ciutadana i, per l’altra, la coordinació que mantenen els Mossos d’Esquadra amb les Policies Locals mitjançant operacions i dispositius conjunts han contribuït de manera notòria en la reducció dels fets delictius registrada a la regió. Així, la RPCT amb un -4,58% és la tercera de les nou regions policials de Catalunya que presenta un descens més important del número de fets penals per darrera de les Regions de Ponent (-7,27%) i Pirineu Occidental (-5,42%).

Quant a la taxa per mil habitants, la Regió Policial Camp de Tarragona se situa en els 66,94. Això suposa un descens de 7,3 fets per mil habitants envers el 2012, al global de Catalunya. La taxa de la RPCT està 4 punts per sobre de la mitjana de Catalunya i s’explica per l’alt nivell de població estacional i per l’atracció turística de la Costa Daurada que fa que durant els mesos d’estiu la població real a les comarques tarragonines sigui molt superior a la població censada.

La distribució dels fets penals a la RPCT mostra com el 85% dels fets són contra el patrimoni (34.644), el 12% contra les persones (4.969) i el 3% són altres fets penals (1.367). La reducció de fets penals afecta de manera diferent segons el tipus de fet: els delictes contra les persones baixen un -9,77%, els delictes contra el patrimoni registren un descens d’un -3,58% i la resta de fets es redueixen en un -9,65%.

La reducció de fets penals va associada al descens en el número de detencions que durant el 2016 es van reduir en un 7,57%. Ara bé, el número de persones denunciades es manté estable amb una lleugera reducció del 0,20%. Pel que fa a les persones investigades (abans imputades) es redueixen en un -8,22%.

Durant l’any 2016, la policia va invertir 232 mil hores als Programes Operatius Específics (POE). Això suposa un increment del 17,19% respecte al 2015. Aquestes hores de feina estratègica policial van centrar-se principalment en el POE Habitatge (101.172 hores) i en el POE antiterrorisme (60.622 hores).

Els fets contra les persones baixen gairebé un 10%

L’any 2016 es van registrar contra les persones 4.969 fets penals que suposen una reducció del -9,77%. Per tipologia delictiva, les lesions i les amenaces suposen el 58%. Tanmateix, s’han produït menys lesions que l’any anterior (-1,10%) i només una amenaça més que el 2015.

Els homicidis/assassinats representen el 0,1% dels fets contra les persones. En números absoluts, el 2016 es van produir 5 homicidis envers els 4 de l’any anterior. Destaca que en els cinc homicidis que es van produir l’any 2016 les víctimes eren dones majors d’edat.

Quant als abusos i agressions sexuals trobem que al 2016 es van produir 69 agressions sexuals, xifra que indica un descens del -4,17% respecte el 2015. Per contra, els abusos sexuals van passar dels 69 el 2015 als 94 el passat 2016.

Els fets contra el patrimoni baixen en general (-3,58%) tot i l’augment dels robatoris amb força a domicili que pugen 2,45% després de cinc anys a la baixa

L’any 2016 es van registrar 34.644 fets contra el patrimoni a la Regió Policial Camp de Tarragona. Això suposa un descens del -3,58% respecte l’any anterior. La majoria de fets contra el patrimoni van disminuir amb un -5,18% en els robatoris amb violència / intimidació, un descens del -3,61% en els robatoris amb força, un -12,59% en els robatoris i furt d’ús de vehicle o la baixada del -9,53% dels furts. D’altra banda, els danys van augmentar un 5,26% i també van pujar les estafes amb un increment del 12,10% que s’explica per la incidència cada cop més destacada de les estafes per internet.

Tot i la reducció del -3,61% dels robatoris amb força, dins d’aquest fet penal hi ha una tipologia que augmenta. Es tracta dels robatoris amb força a domicili que l’any 2016 es van incrementar un 2,45%. Ara bé, la xifra és estable i, fins i tot, per sota de la mitjana dels darrers anys. I és que veníem d’un descens del 15,91% l’any 2015 respecte al 2014.

Pel que fa als autors, distingim dos tipus: delinqüència local i els grups criminals especialitzats. La delinqüència local serien homes i dones, residents a la zona i normalment joves d’entre 20 i 40 anys. D’altra banda, els grups criminals especialitzats estan formats per persones d’origen sud-americà, majoritàriament xilens i colombians, en detriment de les organitzacions de països de l’est, abans més nombroses en aquests robatoris. Tot i així, a Catalunya s’han desarticulat 38 organitzacions criminals de les quals només el 3,9% dels fets s’han produït a la RPCT.

En els robatoris amb força a domicili hi ha una vessant clau que és la prevenció. Per aquest motiu, durant el 2016 es van portar a terme més de 87 mil identificacions i més de 14 mil controls de pas. Ara bé, els consells de seguretat a la gent gran, veïns i altres ciutadans amb l’objectiu d’evitar ser víctimes d’un fet delictiu també són part d’aquesta prevenció. Per això, durant l’any passat es van fer més de 4 xerrades al dia arribant així al 7% de la població de la RPCT.

POE Metall i POE Món Rural es consoliden a la baixa

Per les característiques del territori, dos dels programes operatius específics amb incidència a la regió són el POE Metall i el POE Món Rural. En aquest sentit, l’any 2016 va suposar la consolidació d’una evolució a la baixa en ambdós sectors.

El nombre de fets relacionats amb el POE LCD Metall porta un descens continu des del 2013 arribant aquest passat 2016 als 842 fets penals. Aquesta xifra suposa una reducció respecte al 2015 de pràcticament la meitat (-48%).

Els autors solen ser homes joves o mitjana edat, de nacionalitats romanesa o espanyola i que acostumen a actuar en grup. Molts cops són clans familiars que es dediquen en exclusiva a aquesta activitat. Els més nombrosos són delinqüents comuns que actuen fent robatoris en obres en construcció, explotacions agrícoles i ramaderes i en infraestructures de caràcter públic. Ara bé, dins del tipus d’autor també trobem delinqüents especialitzats que tenen per objectiu grans quantitats de metall.

Quant al POE Món Rural, la tendència dels fets és des del 2011 clarament descendent amb una reducció de 150 fets menys cada any. Aquest 2016 van haver-hi un 24% menys que el 2015. A més, no només disminueixen els fets si no també el valor dels objectes sostrets.

El perfil dels autors és d’homes joves o mitjana edat, provinents de Romania, el Marroc o de nacionalitat espanyola. S’ha constatat que no són delinqüents especialitzats ja que es dediquen també a altres activitats delictives. El seu modus operandi consisteix en sostreure eines o altres béns que es troben a l’abast en explotacions agràries o ramaderes amb poques mesures de seguretat.