Repsol inverteix 26 MEUR en un projecte de millora de l’eficiència

Consumeix menys energia gràcies a l’ús de la tecnologia «bomba de calor»

Per . Actualitzat el

El Complex Industrial de Repsol a Tarragona inverteix 26 milions d’euros en la nova columna de destil·lació (o splitter) propà-propilè, que ja es troba funcionant a plena producció. Els treballs d’instal·lació i posada en funcionament dels equips es van iniciar a finals del 2015 i van tenir una durada de 12 mesos. El passat 16 de novembre, entrava en funcionament aquesta nova splitter, que només 36 hores després de la seva posada en marxa, ja produïa dins d’especificació.

La funció bàsica de la nova splitter és separar el propà i el propilè. Aquesta unitat permet separar completament molta més quantitat de propilè pur (el 99,5%) i reaprofitar el propà com a matèria primera (es pot reaprofitar un 40% del total processat). Aquest ús de propà suposa un avantatge competitiu molt important respecte a la matèria primera utilitzada habitualment (nafta). Cal remarcar que, en relació a la nafta, el propà precisa un menor consum d’energia per al seu processament, tot comportant una reducció addicional de l’energia utilitzada.

 

Repsol

La nova columna de destil·lació del projecte T-73, que té una alçada de 95 metres i fa 4,2 metres de diàmetre, permet la separació del propà i el propilè, de manera que ambdós productes poden ser utilitzats d’una forma òptima. En el cas del propà, aquest s’utilitza com a matèria primera per a l’obtenció d’etilè i propilè al cracker, alhora que també pot servir per alimentar la unitat corresponent.

Per la seva banda, el propilè separat s’utilitza com a matèria primera per a la producció de derivats seus, com són els plàstics o els poliols o glicols.

Un dels avantatges d’aquesta splitter respecte a les columnes de separació per destil·lació, és que consumeix menys energia gràcies a l’ús de la tecnologia ‘bomba calor’. En aquest sentit, el projecte T-73 representa una innovació tecnològica, ja que permet escalfar el fons amb el corrent de sortida per cap, mentre que les columnes de separació per destil·lació, precisen utilitzar energia per escalfar el fons i alhora, energia per refredar el cap, la qual cosa suposa un doble consum de vapor i d’aigua de refrigeració respectivament.

Des de l’entrada en funcionament del projecte T-73 al Complex Industrial, ja s’ha observat una millora en l’eficiència i per tant, s’ha constatat que compleix amb els objectius previstos. L’splitter propà-propilè doncs, minimitza les pèrdues de propilè amb el propà extret pel fons de les torres. A més, maximitza la producció de productes amb alt valor afegit i permet alimentar la matèria primera més rendible en cada moment, ja que augmenta el nombre de forns que poden processar (craquejar) productes lleugers o LPG.

 

Nou projecte Repsol Splitter from NotíciesTGN.tv on Vimeo.