El Centre Especial de Treball Santa Tecla assoleix la certificació ISO 9001

La bugaderia industrial de la Xarxa de Santa Tecla dona feina a 40 persones amb discapacitat des de 2004

Per . Actualitzat el

La bugaderia industrial de la Xarxa de Santa Tecla, centre especial de treball situat als Pallaresos que té per objecte la inserció i el desenvolupament sociolaboral de persones amb diferents tipologies de discapacitat, ha aconseguit recentment la certificació 9001/2015 en els seus processos de producció. Aquesta acreditació, excepcional si parlem de discapacitat al món laboral, és el resultat d’un meticulós procés de modernització i reorganització del dia a dia en la bugaderia, operativa des de l’any 2004 i que en l’actualitat ocupa 40 persones amb diferents discapacitats a les comarques de Tarragona. Amb la ISO, el centre es situa entre els primers CET amb producció acreditada a la província, la qual cosa representa una garantia tant per als treballadors com per als clients.

La principal activitat del CET Santa Tecla (un 80% del total) és rentar i planxar tota la roba generada pels centres sanitaris i socials de la mateixa Xarxa de Santa Tecla. Al llarg de l’any passen per la bugaderia milers d’uniformes, bates, llençols, estovalles i tovallons que, diàriament, s’usen als hospitals, centres d’atenció primària, sociosanitaris, residències i llars que la Xarxa de Santa Tecla gestiona al Tarragonès i el Baix Penedès.

Des del CET Santa Tecla també es presta servei a clients externs, com per exemple l’Hospital Pius de Valls, la Residència La Mercè de Tarragona o, recentment, la residència Jaume I de l’Espluga de Francolí, entre altres. El 2016 la bugaderia va tractar més d’1,2 milions de quilograms de roba.

Francesc Xavier Isern, director de Serveis Tècnics i Logística de la Xarxa de Santa Tecla, apunta que «l’obtenció de la ISO 9001/2015 és el resultat de l’aposta ferma que la direcció fa per la millora contínua en el dia a dia de la bugaderia. Des de 2013 el centre ha anat incorporant millores tecnològiques i pautes d’eficiència, sempre prioritzant la missió terapèutica i formativa que té un Centre Especial de Treball com el nostre». Isern apunta que «l’acreditació és la constatació que en el CET realitzem un treball alineat amb els estàndards internacionals de qualitat i, al mateix temps, és una garantia perquè en temps futurs seguim en la mateixa línia. Cal no oblidar que la ISO s’ha de renovar anualment complint les recomanacions apuntades pels auditors». En aquest sentit, la direcció del CET Santa Tecla es compromet a aportar «tots els recursos necessaris» per garantir el compliment de les millores que vagi marcant la ISO any rere any, sempre amb el triple objectiu de millorar els processos de producció, garantir llocs de treball estables i de qualitat per a persones discapacitades i complir els requeriments dels clients del CET.

Isern destaca que l’obtenció del certificat «ha respost més a una voluntat interna de millorar que no a requeriments dels clients, ja que gran part de l’activitat de la bugaderia és per a la mateixa Xarxa de Santa Tecla. Però és evident que a partir d’ara disposem d’una millor carta de presentació en licitacions per a nous contractes amb tercers».

«A efectes pràctics», subratlla Isern, «per a nosaltres el més important és que queda demostrat que un grup de persones amb discapacitat pot ser tan diligent, disciplinat i metòdic com els que trobem en una empresa convencional. És per això que cal elogiar i agrair el treball que realitzen operaris, monitors, cap de producció, psicòlegs i treballadora social. Aquest bon treball també s’ha vist reflectit en les enquestes de satisfacció que, a petició dels auditors, hem realitzat als nostres clients. Estan encantats amb el servei prestat i hem detectat punts de millora que abordarem aquest mateix any».

Premi al treball

Però, més enllà de les millores organitzatives en l’espai de treball i en els processos productius, l’acreditació ISO representa un important estímul per als treballadors i treballadores de la bugaderia. Segons l’equip USAP (Unitat de Suport a l’Activitat Professional) del CET Santa Tecla, integrat per psicòlegs i treballadora social, «la implementació de la ISO ha estat vista pels operaris com un premi al seu treball i esforç durant els últims anys, fet que ajuda a millorar la percepció que tenen d’ells mateixos, tot reforçant la seva confiança i la seva percepció de professionalitat». El treball desenvolupat en els últims mesos «ajuda a fomentar, d’una banda, uns hàbits de treball basats en aspectes tècnics, que permet que els operaris s’adaptin, amb el consegüent creixement personal i professional que això comporta i, a més, els obliga a adquirir noves responsabilitats, incrementant així la seva autonomia».

Pel que fa al grup, l’esforç realitzat per obtenir la ISO ha implicat un nivell òptim de treball en equip, que ha ajudat a «l’acceptació del rol de cadascun dins del sistema de producció. Aquest fet ha desembocat, a més de l’èxit final del procés, en una cohesió d’equip més alta i més satisfacció entre els treballadors/es».

Des de la direcció de l’Àrea Social de la Xarxa Santa Tecla es felicita tots els implicats en el projecte per l’esforç, dedicació i el treball en equip que han fet possible l’obtenció de l’exigent certificació ISO 9001 en un entorn de treball protegit.

Plans de futur

La Xarxa de Santa Tecla ja té projectat i aprovat el trasllat del CET a una nova nau al polígon Riu Clar de Tarragona, al costat del nou taller ocupacional de la Fundació Estela. Allà la bugaderia gaudirà de l’espai necessari per ampliar les seves línies de producció i potenciar la seva funció formativa i integradora. La previsió és que el nou CET Santa Tecla s’engegui al llarg de 2018 en un espai que requerirà una important inversió en nova maquinària.

«Al nou centre, i amb nova tecnologia, podrem multiplicar per tres la producció i als treballadors se’ls obriran noves oportunitats per desenvolupar-se en l’àmbit laboral i personal», assegura Xavier Isern.