«Cal més espai, més menjar, més roba… i l’organització és important»

Malgrat que molta gent pensa que naden a contracorrent, les famílies nombroses es mostren orgulloses de la seva elecció

Per . Actualitzat el

La Cecilia Capdevila i el Federico Sparano van arribar a Tarragona procedents d’Argentina, l’any 2002, per conèixer el país d’origen de l’avi d’ell, que era de Lanzarote. Després d’un any treballant a Tarragona i havent de tornar al seu país per renovar el visat, van decidir formar una família. Primer va arribar el Iago (13) –que per complicacions en l’embaràs, va néixer a l’Argentina– després el Lautaro (11) i, finament, la petita de la casa, la Huilén (7). En Fede ha treballat  en diferents àmbits com la construcció o el transport i actualment es troba de baixa laboral, mentre que la Cecilia treballa en el sector del comerç, en una coneguda cadena de geladeries de la ciutat i, recentment ha començat un cicle d’auxiliar d’infermeria. Amb el fill gran a l’institut i els dos petits encara a l’escola, el dia a dia d’aquesta família nombrosa combina jornada laboral i escolar amb activitats extraescolars, deures i tasques a casa… com qualsevol altra família.

Però, no és el mateix un o dos que tres o quatre. «La diferència és que tot és una mica més… més menjar, més roba, més espai… i l’organització del temps és molt important. A banda d’això, quan entres en la dinàmica del dia a dia i els nens es fan més grans, tot és una mica més fàcil», explica la Cecilia. «Sempre ens havia agradat la idea de tenir tres fills, ja que les nostres ja són famílies grans», explica la Cecilia, que té quatre germans, mentre que en Fede en té dos. «Quan ja tens dos fills i et planteges tenir el tercer, costa decidir-se, perquè comporta molta més feina i econòmicament és molt dur, sobretot si els vols donar una bona formació i que tinguin accés a activitats esportives i extraescolars que creiem que són importants per a ells».

Amb l’arribada del tercer fill, les estratègies quant a organització tant de la casa com de la mobilitat canvien. «Quan són petits, el més complicat és quadrar horaris, perquè sempre hi hagi algú amb els nens i conciliar vida laboral i familiar. En el nostre cas, tots dos hem treballat sempre a jornada completa i no tenim família aquí, així que havíem de comptar amb algú que ens ajudés. I això significa una despesa important. Evidentment, també vam haver de canviar el cotxe i comprar-ne un de més gran», explica Fede.

Asseguren que, a mesura que els nens es fan grans, agafen més autonomia i un sentit de la responsabilitat més alt, per tenir cura els uns dels altres, sobretot del gran respecte als petits.
Però, com és el dia a dia d’una família nombrosa? «Doncs, crec que com la de qualsevol altra família: ens llevem, esmorzem, anem al treball i a l’escola, i a la tarda fem activitats extraescolars tornem a casa, preparem el sopar, sopem i a dormir. L’ordre és important? «Home, has de tenir una mica de control a l’hora de fer les tasques i és important ser capaços de mantenir l’ordre a casa».

Quan una família entra a la categoria de nombrosa comença a gaudir d’uns avantatges que pretenen alleugerir la seva economia. Però, aquests ajuts són efectius? «Tenim descomptes en alguns comerços i en alguns espais d’oci, també ens donen punts per a la matriculació als centres escolars, bons socials per a la llum, per exemple… i poca cosa més, ni per a les activitats extraescolars ni per al lloguer. Depenent de la renda, tens més o menys ajudes; nosaltres, com que sempre hem treballat els dos, no en tenim gaires», asseguren.

Durant l’entrevista, ens ensenyen el seu pis, ple d’indicis que et fan pensar en de la vida activa que porten els tres nens, i ens acompanyen de fons els comentaris assenyats del Iago, el somriure tímid del Lautaro i el riure contagiós de la Huilén, que ens recorden que ells no són només una xifra, sinó una família que ha optat per ser «nombrosa», amb tot el que això comporta.

10 famílies amb 8 fills o més

És evident que cada vegada costa més trobar famílies nombroses (amb tres fills o més) al nostre entorn. Les causes no són només econòmiques, sinó que també es deriven de la dificultat de conciliar vida familiar i laboral en una societat en què els dos progenitors acostumen a treballar. Els escassos ajuts existents de part de les diferents administracions, a més a més, no conviden massa a fer el pas. Malgrat això les dades estadístiques de la Generalitat mostren que encara hi ha força nuclis familiars amb un mínim de cinc integrants. A la demarcació hi ha 12.784 famílies amb el carnet de família nombrosa. D’aquestes, la gran majoria (11.255 són de caràcter general, és a dir, amb tres fills). La resta, 1.529 són de caràcter especial, és a dir, amb més de tres fills o amb ascendents dependents a càrrec del mateix nucli familiar). Com a curiositat, dir que a la demarcació hi ha 10 famílies registrades amb 8 o més fills, 90 famílies amb 6 fills i 25 famílies amb 7.

Quins beneficis tenen?

El títol de família nombrosa, expedit per la Generalitat de Catalunya, permet accedir a una sèrie d’avantatges i beneficis, tant d’àmbit institucional des de les diverses administracions públiques, com per part d’establiments comercials i entitats mitjançant la Xarxa d’Avantatges per a Famílies Nombroses. Per accedir-hi cal acreditar un mínim de tres fills (família nombrosa de caràcter general). Molts dels ajuts van en funció de la renda familiar i són superiors en el cas de tractar-se d’una família nombrosa de caràcter especial (amb més de tres fills).

La Generalitat preveu ajuts en el lloguer i la compra de l’habitatge habitual, beneficis en l’etapa educativa dels infants (tant en educació obligatòria com en la universitat) i descomptes en equipaments culturals, transports i espais d’oci familiar.

L’administració de l’Estat concreta els ajuts en la prestació econòmica per part o adopció múltiple, en l’aplicació de bonificacions del 45 % de les quotes de la Seguretat Social (de la persona contractant) per a la contractació d’un cuidador/a al servei d’una família nombrosa, en l’ampliació del període considerat com a cotitzat i del de reserva del lloc de treball en cas d’excedència per cura de fill o filla, en el transport aeri i  en la reducció de l’impost de matriculació de vehicles familiars.

En el cas de l’administració local, cada ajuntament té la seva pròpia política d’atenció a les famílies nombroses censades al municipi. En termes generals, els ajuts de l’Ajuntament passen per bonificacions en matèria de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i altres bonificacions o reduccions en taxes i preus públics i equipaments municipals (escoles bressol, escoles municipals de música o d’art, teatres, museus, instal·lacions esportives municipals, subministraments, etc.). En tot cas, per conèixer amb detall els ajuts cal adreçar-se a cadascuna de les administracions. També hi ha empreses privades, com centres comercials, botigues i establiments de restauració, que apliquen preus especials per a famílies nombroses.