Salut enceta el programa per reduir el càncer de còlon

La població de 50 a 69 anys resident al Tarragonès i al Baix Penedès serà convidada a fer-se proves

Per . Actualitzat el

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Tarragonès s’inicia aquest mes de gener amb la intenció que totes les persones de 50 a 69 anys hi participin. En els pròxims mesos s’hi afegirà la població diana del Baix Penedès. Entre les dues comarques estem parlant de 76.000 homes i dones que tindran l’oportunitat de fer-se un simple test per esbrinar si existeix risc i si, per tant, cal que es facin una colonoscòpia. L’objectiu del programa és reduir les prop de 300 defuncions anuals produïdes pel càncer de còlon i recte a la demarcació de Tarragona. A banda, gràcies a les peculiaritats d’aquest càncer, també se’n podrà reduir la incidència, que és de més de 700 nous casos cada any.

«És el programa més efectiu de tots els que s’han fet fins ara perquè és l’únic que aconsegueix reduir la incidència», ha admès el director dels Serveis Territorials de Salut al Camp de Tarragona, Roger Pla. La clau que explica aquesta peculiaritat té a veure amb la possibilitat d’avançar-se a l’aparició del càncer. «Amb aquest programa, no només trobem càncer sinó que ens permet detectar pòlips que són la patologia premaligna. Per tant, tallem la història natural del càncer», ens explica el cap de servei de Digestologia del Joan XXIII, Joan Carles Quer.

El primer test es fa a casa

La prova utilitzada és el test de sang oculta en femta immunològic que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Aquesta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el test surt positiu es realitza una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de manera immediata. «La majoria de gent que ve a fer-se la colonoscòpia des del programa de cribratge no té un càncer, en tot cas tindrà pòlips», explica Quer per tranquil·litzar la població.

Tot i que la colonoscòpia pot ser una prova que d’entrada generi angoixa en l’usuari, Quer vol desmitificar-ho i recorda que «es fa en unes condicions tan favorables que hi ha gent que acaba l’exploració i no es creu que li han fet».

Mil colonoscòpies a l’any

El programa implicarà que el Joan XXIII hagi d’assumir unes mil colonoscòpies més a l’any. Una xifra que s’anirà incrementant progressivament perquè en els casos que es cregui convenient es farà un seguiment durant els anys posteriors. Actualment, l’hospital tarragoní en du a terme unes 5.000 a l’any. Això fa que sigui un increment notable. Per aquest motiu, la unitat d’endoscòpia s’ha renovat i reforçat. «Tenim recursos humans suficients per fer-ho en una situació de confort per a tothom», admet Quer.