Malalties cardiovasculars i càncer, alguns dels riscos de l’obesitat infantil

Més d’un 40% dels nens catalans pateix sobrepès a causa de la mala alimentació i el sedentarisme

Per . Actualitzat el

Suprimir els aliments hipercalòrics i les begudes ensucrades que omplen les prestatgeries dels supermercats per un entrepà saludable, una peça de fruita i una ampolla d’aigua és un dels millors regals que li pots fer al teu fill abans d’anar al col·legi. Endur-te’l a jugar perquè no es passi tota la tarda davant del televisor, és cansat, i més després de treballar vuit hores, però l’organisme del teu nen o nena ho agrairà.

Més del 40% dels infants del país pateixen problemes de sobrepès. Un problema que té efectes negatius a curt i a llarg termini. Els més greus els desenvoluparan a l’edat adulta i van des de la hipertensió fins al càncer. Malalties que es poden prevenir amb una alimentació equilibrada i fent exercici. Els dos mantres que no es cansen de repetir des de l’atenció primària, que veuen com el consum d’aliments processats altament calòrics i el sedentarisme dels més petits els passen factura anys després.

Magda Riera, infermera del CAP I del Vendrell, explica que la responsabilitat d’evitar aquest índex tan elevat de sobrepès infantil recau en les famílies, ja que «els estils de vida familiar els acabem transmetent als nostres fills». També admet que costa molt canviar un hàbit que tenim adquirit, però «les famílies que veuen el problema actuen».

L’augment en la ingesta d’aliments hipercalòrics pobres en nutrients (brioixeria industrial, llaminadures, begudes ensucrades, els snacks salats…) va en detriment d’aliments que són més saludables: les fruites, les verdures i el peix. A aquesta primera causa de sobrepès cal afegir el sedentarisme de molts nens i nenes que es passen la tarda davant de la tele. «Els nens no haurien de passar més de dues hores al dia davant de les pantalles, ja sigui tele, videoconsoles o mòbils», recomana la Magda.

Des de l’atenció primària es treballa des del primer moment per fomentar que els nens facin més activitat física: «se’ls diu que vagin a peu al col·legi, que utilitzin les escales, que vagin en bicicleta o surtin a jugar…». A banda, s’aconsella que, un mínim de dos dies a la setmana, els infants facin alguna activitat extraescolar de caràcter físic.

En l’àmbit de l’alimentació, la Magda recorda que mantenir una dieta equilibrada vol dir menjar variat: «alguns aliments s’han de prendre cada dia i altres de manera esporàdica. En aquest darrer apartat estarien els hipercalòrics que, malauradament, molts nens i nenes consumeixen diàriament».

Per fomentar aquestes dietes equilibrades es fa una enquesta alimentària als pares a partir de la qual se’ls ofereix assessorament nutricional.  Si hi ha mancança d’algun aliment, s’aconsella quan introduir-lo o es donen les bases de com ha de ser cada menjada.

Per exemple, un esmorzar saludable ha de constar d’un làctic, un hidrat de carboni (que poden ser cereals, un entrepà o unes galetes no ensucrades) i una peça de fruita o un suc natural. Això pot dificultar un pèl més la tasca dels pares que estiguin acostumats a donar-los brioixeria envasada i un suc de bric, però els beneficis a llarg termini són incontestables.

Malalties cardiovasculars com hipertensió, dislipèmies o diabetis i alguns tipus de càncer són algunes de les patologies que poden patir en edat adulta els nens amb sobrepès. La Magda alerta, però, que «a curt termini són nens que poden tenir efectes en l’àmbit psicològic perquè en general tenen baixa autoestima perquè a l’escola reben comentaris negatius dels seus companys pel seu aspecte o per la poca agilitat que poden tindre». A més a més, i a causa de dietes més restrictives també poden desencadenar algun tipus de trastorn alimentari.