Lactància materna: clau per al desenvolupament sostenible

Els centres de la Xarxa Santa Tecla celebren la setmana de la lactància materna del 7 al 10 de novembre

Per . Actualitzat el

Els hospitals de Santa Tecla i del Vendrell així com les àrees bàsiques de salut de la Xarxa celebren la setmana de la lactància del 7 al 10 de novembre. Xerrades i tallers conformen un programa d’actes encaminats a donar a conèixer els beneficis de l’alletament matern a tots els públics. Rafaela López, coautora del llibre ‘Dormir sin llorar’, o la doctora Rosa E. Yañez seran algunes de les especialistes que aportaran els seus coneixements entre els assistents. En parlem amb el Grup de Treball de Lactància Materna integrat per les infermeres Núria Pié, Sònia Ortiz, la infermera pediàtrica Lídia Miró i les llevadores Wendy Lazo i Neus Montserrat.
Des del Grup de Treball de lactància Materna es pretén arribar  a tots els segments de població, no només persones que esperen un fill. La majoria de les activitats es duen a terme per duplicat al Baix Penedès i al Tarragonès i, a banda de les xerrades, es farà un taller de com cuidar la postura durant la lactància impartit per llevadores i fisioterapeutes.

Maternitat

La llevadora Sònia Ortiz i la infermera Neus Montserrat de l’Hospital del Vendrell. Notíciestgn

La llevadora Wendy Lazo i la infermera Núria Pié, de l’Hospital de Santa Tecla. Tomàs Varga

La llevadora Wendy Lazo i la infermera Núria Pié, de l’Hospital de Santa Tecla. Tomàs Varga

La setmana de la lactància té el seu origen en els anys 90 quan els estudis científics van posar al descobert els beneficis que l’alletament matern té sobre el nadó i sobre la mare. Demica en mica, la lactància materna ha tornat a imperar per sobre el biberó que va predominar durant els setanta i vuitanta.  Tal com expliquen les membres del Grup, abans hi havia molts dubtes sobre la lactància mentre que ara moltes parelles que tenen clar que volen donar pit ja des de la preparació al part. Els professionals també han pres consciència que cal ajudar les dones perquè durant la lactància poden sorgir obstacles; en aquest sentit, és necessari informar bé abans del part, ajudar quan estan ingressades i quan ja han tornat a casa.

La infermera pediàtrica Lídia Miró. Notíciestgn

La infermera pediàtrica Lídia Miró. Notíciestgn

Així segons les professionals de l’alletament matern, és important tenir algú de referència si hi ha algun problema amb la lactància,  per això, tots els CAP de la Xarxa tenen grups de suport i hores amb l’especialista per poder resoldre urgències. A més de trucar als pares després de l’alta per saber com han passat les primeres hores a cas, els pregunten si necessiten suport, especialment necessari amb aquells que fan lactància materna, «ja que poden tenir dubtes sobre si ho fan bé, si el nadó va guanyant pes, si menja suficient», afirmen.

Els beneficis no admeten discussió

La lactància materna és la primera immunitat que rep el nadó de la seva mare i aporta molts beneficis contrastats: millora el sistema immunològic, és beneficiós a l’hora de fer front a malalties infeccioses dels nadons en els aparells digestiu i respiratori, disminueix les possibilitats de tenir càncer de mama, és sostenible i ecològic… i crea un vincle únic entre la mare i el seu nadó.

L’Organització Mundial de la Salut recomana sis mesos d’alletament matern en exclusiva i fins als dos anys amb introducció d’aliments. Tot i que s’ha incrementat molt el nombre de mares que volen donar pit (més d’un 80%),  les que arriben als dos anys són menys d’un 10% del total. Als tres mesos hi arriben un 50%. I als sis mesos, un 20%. Aquestes xifres, més que per manca de conscienciació, es veuen afectades negativament per les baixes per maternitat (4 mesos), insuficients, i la difícil conciliació amb la vida laboral.

Un contrasentit, segons les professionals, perquè «està demostrat científicament que els nens que prenen llet materna no es posen malalts tantes vegades. Per tant, fomentant l’alletament matern també estarem contribuint a disminuir les absències laborals de les famílies». D’altra banda aquest també és un moment delicat pel que fa a abandonament de la lactància i per això també és important reforçar el suport professional per evitar que això passi.

Des del Grup es recorda que una assignatura pendent en l’àmbit català és fomentar més la donació de llet materna. Actualment hi ha poques donants i les donacions s’utilitzen per alimentar nens prematurs. Malgrat tot, en altres zones de l’Estat, les donacions també s’utilitzen per a nadons de mares que no han pogut donar llet materna. «Hi ha casos de dones que volen donar pit i no ho aconsegueixen, per malalties o per intervencions quirúrgiques anteriors, però són pocs», expliquen. En aquest sentit cal recordar que l’Hospital del Vendrell és un centre de captació de donants, on informen les dones que volen donar llet si poden fer-ho i on han d’adreçar-se.